Yatay Geçiş Nedir?
Üniversiteye giren öğrenciler belirli bir süreden sonra karar değiştirebilir. Yatay geçiş bu gibi durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Üniversitenin belirli bir bölümünde okurken başka bir bölüme ya da başka bir üniversiteye geçiş yapmak isteyen üniversite öğrencileri yatay geçiş haklarını kullanırlar.
Yatay Geçiş Yöntemleri Nelerdir?
Yükseköğretim Kurulunun yönetmeliğine göre,
Yatay geçiş yöntemleri 3 şekilde gerçekleşir.
Yatay geçiş yapmak istediğiniz bölüm, şu an okuduğunuz üniversitede ise kurum içi yatay geçiş, yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversite farklıysa kurumlar arası yatay geçiş yöntemini, ÖSYM puanı ile yatay geçiş yapmak için ise merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yöntemini tercih etmelisiniz.
Kurumlar Arası Yatay Geçiş Nedir?
Her kurum yatay geçiş için kendi koşullarını belirlemektedir. Kurumlar arası geçişte üniversitede okuduğunuz bölümden başka bir üniversitenin aynı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Bu geçiş için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş Nedir?
Merkezi Yerleştirme Puanı (MYP) İle Yatay Geçiş Nedir?
Öğrencinin okula kayıt olduğu yılın merkezi yerleştirme puanı, geçiş gerçekleştirmek istediği yıldaki bölümün taban puanına eşit olmalı ya da yüksek olmalıdır. YÖK tarafından tespiti yapılan usul ve esaslara göre yatay geçiş yapılabilir.
Yatay Geçiş Başvuruları Tarihleri Ne Zaman?
Yatay geçiş başvuruları akademik takvimde ilan edilen sürelerde yapılır. Güz ve Bahar dönemi başvuru tarihleri ile ilgili esaslar üniversitelerin yatay geçiş yönetmeliklerinde yer almaktadır. Yatay geçiş yönetmeliğine uygun olarak başvuru şartları ve kontenjanlar belirlenir. Akademik takvime fakültenizin duyurular kısmından erişebilirsiniz.
Yatay Geçişi Kimler Yapabilir?
Lisans programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılında yatay geçiş yapılamamaktadır. Yatay geçiş için başvuran öğrencilerin eş değer programlara bir yıl devam etmiş olması gerekmektedir. Bu süreye hazırlık sınıfları dahil değildir. Yurt dışında denkliği belirlenmiş bölümlere devam eden öğrencilere de yatay geçiş hakkı tanıyan üniversiteler bulunmaktadır.