Tekstil Tasarımı ya da Ev Tekstili Tasarımı gibi bölümlerde ürünleri tasarladık, çizdik, ürettik derken, kaliteli ve firesiz bir üretim yapılmasını istiyorsak, bunu sağlayan birim Kalite Kontrol Birimidir. Kalite Kontrol bölümü fabrikaların Üretim Departmanlarında yer almaktadır.
Ürünün başından sonuna kadar, herhangi bir üretim hatası olup olmadığını kontrol eder. Üretimde maximum verimi, en düşük bütçe ile almak için gereken çalışmaları yapan önemli bir bölümdür. Bu bölümde müşteriye sunulacak ürünlerin, üretim planından tutun, kullanılacak makine ve cihazlara kadar tüm kontrolü sağlayan birim ya da kişidir.
Tasarlanan ürün, tasarım departmanından iletilir ve ürünün üretim planı hazırlanarak, üretim departmanındaki ekip ile birlikte Kalite Kontrolcü tarafından en verimli üretim oluşturmak üzere işe başlanır. Üretilecek ürün için tüm hazırlıklar yapılır. Plan oluşturulur. Üretim başlar ve makineler devreye girdikten sonra, üretilmiş olan somut ürünün incelemesi yapılır.
Üründe hata var ise, üretilen ürün “hatalı ürün” olarak ayrılır. Hatalı ürünün neden ve ne kadar miktarda hatalı olduğu araştırılır. Sorunun tespiti sonrasında gerekli çözüm yolları bulunur ve tedbirler alınır. Tespitler sonrası rapor hazırlayan Kalite Kontrolcü, aksiyon almak için ilgili birimlerle iletişime geçer. Normal olan ürün ise, raflarda yerini almak üzere kolilemeye gönderilir. Yani okuduğunuz üzere üretimdeki fire payını olabildiğince minimum seviyede tutmaya çalışan önemli bir birimdir, Kalite Kontrol.
Üretimde Kalite Kontrol Bölümü, devlet kurumları ya da özel sektör olarak üretim yapan endüstri alanındaki özel işletmelerin, üretim departmanında görev alan teknikerlerin yetiştirildiği bir bölümdür. Bu bölümde teknikerin sahip olması gereken tüm teknik bilgiler verilir ve kişi “Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri” olarak işe başlamak üzere mezun olur.
Fabrikaların üretim tarafındaki işlerin akışını verim alacak şekilde sağlamakla görevlidirler. Firmanın üretim ve kontrol doğrultusunda, hedeflerini belirleyen bu teknikerler, üretim kalitesini test ederken bir yandan da ürün üretimini raporlayarak hazırlarlar. İşleri kalite planı doğrultusunda devam etmesini sağlayan bu teknik elemanlar, üniversitelerdeki Üretimde Kalite Kontrol Bölümü önlisans eğitimi veren okullarında yetiştirilmektedir.
Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü
Üretimde Kalite Kontrol Bölümü TYT puanı ile alım yapan bir ön lisans bölümüdür. En yüksek 207.687 puan, 1.469.421 sıralama ile Düzce Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük ise 201.620 puan, 1.554.313 sıralama ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi alım yapmıştır.
Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı
Toplam Kalite Yönetimi
Teknik Resim
Meslek Resmi
Malzeme Tasarımı ve Seçimi
İstatistik Proses Kontrol
İstatistik
Matematik
Malzeme Bilgisi
Performans Ölçüm ve Teknikleri
Problem ve Kriz Çözüm teknikleri
Hata Türü ve Etkileri Analizi
Bilgisayar Destekli Tasarım
İmal Usulleri
Üretim Planlama ve Kontrol
Fizibilite Etüdü
Denetim Sistemleri
Kalibrasyon Sistemleri
Simülasyon
Sistem Analizi ve Tasarımı
Üretim Sistemleri ve İş Etüdü
Tahribatsız Muayene
Hidrolik ve Pnömatik Sistemler
Malzemelerin Mekanik Özellikleri
Metalografi ve Malzeme Karakterizasyonu
Akreditasyon ve Akreditasyon Denetimi
İleri Ürün Kalite Planlaması
Kalite Yönetim Sistemleri
Kalite Maliyetleri ve Kalite Bilgi Sistemleri
İş Mükemmelliği
İş Süreçlerinin İyileştirilmesi
Risk Analizi
Tedarik Zinciri Yönetimi
Mesleki İngilizce
Atatürk İlke ve İnkılapları
Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Mezunları DGS ile hangi bölümlere geçiş yapabilir?
Endüstri Mühendisliği,
İmalat Mühendisliği,
İstatistik,
Makine Mühendisliği
Üretimde Kalite Kontrol Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
Kamu ve özel sektör olmak üzere çoklu çalışma alanına sahiptir.
İşin Kamu tarafında sınırlı sayıda kontenjan verildiğinden, çok az bir kısım devlette görev alabilmektedir.
Bir Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, her çeşit endüstri kuruluşunun birimlerinde iş bulabilir. Araştırma-geliştirme birimleri, Proses tasarımı ve optimizasyonu, fabrika organizasyonu ve işletmesi, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik şartlar, servis ve pazarlama gibi alanlarda çalışabilirler. Kamu kısmında ise, Türkiye Demiryolu Makine Sanayii Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak KPSS sınavından yeterli puan alması ve sıralamayı tutturması durumunda çalışabileceği yerdir.