---

Sanat Tarihi Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Sanat Tarihi eğitim ve öğretiminde, resim, heykel, mimari ve el sanatları ile oluşan plastik sanat dallarının doğuşu ve geçmiş aşamalarını tanıyıp, günümüzdeki gelişimlerini izleyebilen; Bizans, İslam, Avrupa ve Türk sanatlarının başlıca dönemleri ile temel özelliklerini bilen ve diğer kültür çevreleriyle ilişkilerini, etki alış verişlerini kavrayıp irdeleyebilen; sanat tarihinde henüz bilinmeyenleri araştırma, inceleme, belgeleme, değerlendirme, yorumlama, sunma beceri ve yöntemlerini kazanmış Sanat Tarihçiler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Sanat Tarihi Bölümü Taban Puanları Nelerdir?

Sanat Tarihi Bölümü SÖZ puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 368.180 puan, 37.347 sıralama ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük ise, 197.124 puan, 819.304 sıralama ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (İÖ) alım yapmıştır.

Bu puanları alabilmenin yanı sıra Sanat Tarihi Bölümü’nü okuyabilmeniz için; sanata ilgi duymalı, araştırmacı olmalı ve okumayı sevmelisiniz.

Sanat Tarihi Bölümü Ders İçerikleri

Tarih Öncesi ve İlk Çağ’da Anadolu, Mezopotamya ve Eski Mısır Sanatı Tarih Öncesi ve İlk Çağ’da Anadolu, Mezopotamya ve Eski Mısır Sanatı, Doğu Sanatı, Yunan ve Roma Sanatı, Bizans Sanatı, İslam Sanatı, Türk Sanatı, Avrupa Sanatı, 19.-21. Yüzyıl Sanat Akımları gibi ders içerikleri mevcuttur.

Sanat Tarihi Bölümü Mezunları Ne Yaparlar?

Sanat Tarihçileri mimarlık, mimari süsleme, minyatür, seramik, halı, kilim, çini, cam, alçı, fildişi, ahşap ve metal el sanatları ile resim, heykel gibi plastik sanat dallarına ait bütün eserleri tanımlar, değerlendirir, yorumlar ve tanıtır. Sanat eserlerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak üzere, kültürel mirasa sahip çıkarak çevresini de bilinçlendirir.

Sanat Tarihi Bölümü Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

Sanat Tarihçilerin iş alanı genellikle müzelerdir; ayrıca Turizm Bakanlığı ve taşra teşkilatı; Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlükleri; Kültür Bakanlığı ve il kültür müdürlükleri bünyesinde görev alabilirler; öğretmenlik meslek sertifikası bulunanlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Orta Öğretim seviyesindeki okullarında öğretmenlik yapabilirler. Müzelerde görevlendirilenler, sanat eserlerinin tanımlanması, değerlendirilmesi, envanter kayıtlarının tutulması, en uygun şekilde korunması ve gerekirse depolanmasını veya uygun yerlerde teşhir edilerek tanıtılmasını sağlar. Bu tür büro hizmetlerinden başka, geçmiş dönemlerde toprak altında kalmış eserleri gün ışığına çıkarmak üzere, yüzey araştırmaları ve kazı faaliyetlerine de katılarak uzun veya kısa sürelerle arazi çalışmaları yapabilirler.

 

DİĞER HABERLER