Pilotaj; sivil havacılık konusunda talep edilen ulusal ve küresel şartlara uygun halde eğitim almış pilotların yetiştirilmesini amaçlayan bir bölümdür. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-1 ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) Part-FCL standartlarına uygun modern uçak pilot adaylarının eğitiminin gerçekleştirilmesi amaçlanır.
Pilotaj Bölümü Taban Puanları
Pilotaj Bölümü SAY puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 532.882 puan, 2.185 sıralama ile Özyeğin Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır. En düşük ise 191.031 puan, 692.720 sıralama ile Girne Üniversitesi (%25 burslu) alım yapmıştır.
Pilotaj Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
Mühendislik Matematiği, Mühendisliğe Dayalı Fizik, Havacılık Hukuku, Uçak Tanıtımı, Uçuş prensipleri, Navigasyon, Uçuş Yönetim Prensipleri, Genel Uçuş Güvenliği, İletişim, Meteoroloji gibi ders içerikleri mevcuttur.
Teorik ve pratik derslerin başarı ile tamamlanmasının ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından bir sınav gerçekleştirilir. Bu sınav adaylar tarafından başarı ile tamamlandıktan sonra (söz konusu sınavdan en az 75 almak gerekir) uygulamalı eğitim süreci başlar ve pilot adayları uçuşla tanışırlar.
Uygulamalı eğitim sürecinde aday öğrenciler gündüz ağırlıklı olmak üzere uçuş eğitimi alırlar. Bu eğitimin bir kısmı da simülatör üzerinde gerçekleştirilir. Ayrıca pilot adayı öğrencileri komuta uçuşlarına pilot ve eğitmenler eşliğinde ikili uçuşa katılırlar.
Bu eğitim de başarı ile tamamlandıktan sonra bu lisansı elde etme amacınıza göre lisansınıza işlenebilir. Söz konusu lisanslar;
Hususi Uçuş Lisansı (PPL): Hobi ve eğlence amaçlı elde edilen lisans türüdür.
Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL): Havayolu nakliye pilotluğu için hususi pilotluk lisansı aldıktan sonra havayolu kurumlarının eğitimlerinin ardından verilen ATPL olarak da bilinen lisanstır.
Pilotaj bölümünün aşamalarını başarı ile geçen adaylara “pilot” unvanı verilir.
Pilotaj Bölümü İş Olanakları
Pilotlar, gerek yerli gerekse de yabancı havayolları başta olmak üzere birçok genel havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca havacılık eğitimi sektöründe de istihdamları söz konusudur. Pilotlar talep durumunda orduda da belirli yeterlilikler sağlandığı takdirde görev alabilirler.
Pilotların başarı ile tamamlamış oldukları eğitimlerinin haricinde ingilizce hakimiyeti de çalışma olanakları konusunda önem arz eder.
Pilot
Uçuş planlama uzmanı
Pilotaj Bölümü mezunu şu alanlarda çalışır:
Havaalanları
Askeri birlikler
Türkiye’de Pilotaj Bölümü şu üniversitelerde vardır:
Özyeğin Üniversitesi
Eskişehir Teknik Üniversitesi
KTO Karatay Üniversitesi
Bahçeşehir Üniversitesi
Atılım Üniversitesi
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
İstanbul Okan Üniversitesi
Girne Amerikan Üniversitesi
Antalya Bilim Üniversitesi