Jeoloji Mühendisliği Nedir?
Jeoloji mühendisliğini tanımlamak için ilk olarak Jeolojinin ne demek olduğunu bilmek gerekmektedir. Jeoloji dünyanın ilk başlangıcından, günümüze kadar gelişinde oluşan değişimler ve bunlar sonucunda dünyadaki yapısal bozuklukları inceleyen bir bilim dalıdır. Jeoloji mühendisleri ise bu değişimler sonucunda projeler üreten ve diğer mühendislik dallarına destek veren bir mühendislik dalıdır. Petrol ve Doğalgaz mühendisliği, maden mühendisliği, inşaat mühendisliği ve bu gibi arazi bazlı işlemlerin yapılacağı yerlerde verimli bir çalışma elde etmek için Jeoloji mühendislerine ihtiyaç vardır.
Jeoloji Mühendisliği Bölümü Hangi Puan Türü İle Alım Yapar?
Jeoloji Mühendisliği Bölümü SAY puan türü ile alım yapmaktadır.
Jeoloji Mühendisleri Ne İş Yapar?
Jeoloji mühendisleri arazi bazında petrol, doğalgaz ve maden gibi yer küre değişimleriyle oluşabilecek yararlı kaynakları bulmak için hesaplamalar yapar ve birçok işlem için çeşitli projeler üreterek bunları uygularlar.
Laboratuvar çalışmaları yaparak toprak incelemeleri ve analizi de yaparlar.
Olası rezerve alanları için hesaplamalar, yeryüzündeki değişikliklere göre harita sistemleri, kentleşme, havalimanı, kara yolları ve barajlar için konum belirleme ve hammadde araştırmaları gibi konularda da görev alırlar.
Jeoloji Mühendisleri Nerelerde Çalışır?
Türkiye’de Jeoloji mühendisleri için çalışma alanları oldukça kısıtlı olup genellikle kamu kuruluşlarında çalışma imkanları sağlanmaktadır. Özel sektörde iş bulma olasılığı azken, kamu kuruluşlarına ise KPSS puanı ile atamalar gerçekleştirilebilmektedir. Sektörde çalışabilecek bazı kurumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
MTA
TPAO
DSİ
Devlet Karayolları
YSİ Seramik ve Cam Fabrikaları
Deprem Araştırma Enstitüleri
ETİBANK
YOL-SU-ELEKTRİK KURUMU
Deprem Araştırma Enstitüsü
Özel Sektör (Genellikle cam ve seramik sektörlerine bağlı kurumlar)