---

İlahiyat Bölümünün Kariyer Olanakları Nelerdir?

İlahiyat Bölümünün Amacı Nedir?

İlahiyat bölümünün amacı bu alanda çalışacak bilgili ve donanımlı ilahiyatçıları yetiştirmektir.

İlahiyat Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İlahiyat Önlisans Programı, lise mezuniyeti, yaşı ve mesleği ne olursa olsun herkese açık, büyük toplum kesimlerini doğru dinî bilgiyle buluşturmayı amaçlayan bir programdır.

İlahiyat eğitimi, hem 4 yıllık lisans hem de 2 yıllık ön lisans programlarında verilmektedir. 2 yıllık ön lisans bölümü ise sadece Açık öğretim Fakültesinde yer almaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan açık öğretim fakültelerinde giriş ÖSYM tarafından düzenlenen sınav puanıyla gerçekleşir.

Dikey Geçiş Olanakları

İlahiyat Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

İlahiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ön lisans ve lisans bölümlerinde ortak olarak yer alan derslerden bazıları;

Arapça,

İslam inanç, ibadet ve ahlak esasları,

İslam düşünce tarihi,

İslam mezhepler tarihi,

İslam sanatları tarihi,

İslam hukuku,

İslam kurumları ve medeniyeti,

Türk İslam edebiyatı,

Tefsir,

Hadis,

Kelam,

Din psikolojisi,

Din sosyolojisi,

Günümüz fıkıh problemleri,

Yaşayan dünya dinleri,

Üniversitelerin yüksek lisans programlarında Temel İslam Bilimleri, İslam Hukuku, Tefsir, Hadis, Kelam, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili gibi ana bilim dalları bulunmaktadır. Öğrenciler uzmanlaşmak istedikleri alana göre ana bilim dalı tercihi yaparak yüksek lisans öğrenimlerine devam etmektedir.Din eğitimi ve din hizmetlerinde rehberlik.

İlahiyat Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümde öğrenim gören bireyler ‘İlahiyat meslek elemanı’ unvanı almaktadır. 4 yıllık fakülte mezunları; İmam Hatiplerde ve liselerinde meslek dersleri öğretmeni, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde müftü, imam, müezzin ve öğretim elemanı olarak istihdam edilmektedirler. Mezunlar aynı zamanda ileri düzey Osmanlıca ya da Arapça bilmeyi gerektiren kamu kurum arşivlerinde veya özel arşivlerde görev yapabilmektedir. Lisansüstü öğrenime devam edenler öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir. Yine bu bölümden mezun olanlar çeşitli kuruluşlarda din hizmetleri görevlisi ya da danışman olarak çalışabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesine göre cami görevlileri ve din görevlilerinin görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları düzenlenmiştir. Cami görevlisi; imam-hatipleri ve müezzin-kayyımları ifade ederken din görevlisi; vaizleri, murakıpları ve Kur’an kursu öğreticilerini ifade etmektedir.

İlahiyat Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

 Türkiye genelinde Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesinde ilahiyat bölümü bulunmaktadır. Bu bölümde okumak isteyen kişiler Gaziantep Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini tercih edebilirler.

DİĞER HABERLER