İktisat; ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini, devletin ekonomiye etkilerini ve piyasaya müdahalelerini inceleyen hem sosyal, hem de teknik bir bilimdir.
Matematiksel modellerden ve istatistiksel yöntemlerden yaygın olarak yararlanan iktisat teorisi iki ana bölümden oluşur:
1) Üretici ve tüketici birimlerin (firmaların ve hane halklarının) iktisadi seçimlerini bireysel veya sektörel düzeyde inceleyen ve devletin piyasaya yönelik politikalarının bu iktisadi seçimleri nasıl etkilediğini araştıran mikro iktisat teorisi,
2) Ekonomiyi ve piyasaları ülke düzeyinde inceleyen, devletin ülke ekonomisinin genel işleyişini etkileyebilecek politikalarını ele alan ve dünya ekonomisinin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini araştıran makro iktisat teorisi.
İktisat Bölümü Puan Türü ve Taban Puanları Nelerdir?
İktisat Bölümü EA puanı ile alım yapan bir lisans bölümüdür. İktisat bölümü Türkiye’de özel ve devlet çoğu üniversitede bulunur. Geniş bir puan aralığı vardır. En yüksek 504.445 puan, 657 sıralama ile Boğaziçi Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük ise 208.864 puan, 970.931 sıralama ile Çankırı Karatekin Üniversitesi alım yapmıştır.
Yeterli puanı sağlamanın yanı sıra İktisat Bölümü’nde okuyabilmeniz için; iyi bir matematik altyapınız olmalı, problem çözmeye yatkın olmalısınız, tarih felsefe ve sosyoloji ilginizi çekmeli, dünya ve ülke iktisadi sorunlarıyla ilgilenmelisiniz, politik konuları daha iyi kavramak istemelisiniz, küreselleşme, …gibi entelektüel konulara merak duymalısınız, okumayı sevmelisiniz.
İktisat Bölümünün Ders İçeriği Nedir?
İktisat Sosyolojisi, Genel İşletme, Genel Muhasebe, Matematik, İktisat Tarihi, İstatistik, Maliye Teorisi, Uluslararası Finans, Para Politikası, Dünya Ekonomisi, Ticaret Hukuku gibi ekonomi alanında dersler mevcuttur.
İktisat Bölümü Mezunları Ne İş Yaparlar?
Her ülkenin iktisat yönetiminde danışmanlık hizmeti aldığı bir iktisatçılar kadrosu vardır. Bunun yanı sıra; iktisatçılar, özel firmalarda da danışman olarak görev yapabilmektedir. Ülkemizde iktisatçıların istihdam alanlarından bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
T.C. Merkez Bankası, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sermaye Piyasası Kurumu, Rekabet Kurumu, Borsa İstanbul, Bankalar, Finans Kuruluşları, Denetim Kurumları, Özel Firmaların Pazarlama ve Satış Departmanları gibi kurumlarda çalışma imkanı bulurlar.