Hukuk, bireylerin diğer bireyler ve toplumlar arasında olan ilişkileri ayarlayan ve düzenleyen kuralların toplanmış halidir.
Hukuk Fakültesinin amacı, anayasada yer alan yasaların ve iş etiği çizgisinden ayrılmayacak, bireyler ve toplum arasındaki düzeni sağlayabilecek, hukuk sektörü içerisinde katkı ve fayda sağlayabilecek nitelikli insanları sektöre kazandırmaktır.
Hukuk Fakültesini tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerde adalet ve hukuk kavramlarına ilgili, konuşma yeteneği yüksek, disiplinli olması aranan özelliklerin başında gelmektedir.
Hukuk Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Hukuk bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. 4 yıllık eğitimlerini tamamlamış öğrencilerin 1 yıllık stajları bulunmaktadır.
Hukuk Bölümü Dersleri Nelerdir?
Hukuk bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca adalet ve hukuk kavramları üzerine detaylı bilgi sahibi olacakları dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.
Hukuk bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
Anayasa Hukuku,
Genel Kamu Hukuku,
Medeni Hukuk,
Türk Anayasa Hukuku,
Uluslararası Hukuk,
İdare Hukuku,
Ceza Hukuku Genel Hükümler,
Anayasa Yargısı Hukuku,
Borçlar Hukuku Genel Hükümler,
Ticaret Hukuku
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde tamamladıkları takdirde ‘‘Hukuk Fakültesi Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Hukuk bölümü mezunları avukat, savcı, hakim, ve daha birçok unvanlarından birisine sahip olabilirler.
Hukuk Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hâkimlik, savcılık, kaymakamlık, Sayıştay denetçiliği, idari hâkimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir. Görevlerini yöneldikleri alan belirlemektedir.
Hukuk Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Hukuk fakültesi mezunu kişiler devlet içerisinde bulunan birçok yerde görev alabilmektedirler, tercih etmeleri durumunda kendi avukatlık bürolarını açıp avukatlık veya danışmanlık hizmeti de sunabilirler.
• Avukat, hâkim, savcı
• Noter,
• Akademisyen,
• İcra müdürü,
• Bakanlıklarda uzman, müfettiş,
• Banka ve finans kuruluşlarında danışmanlık,
• Hukuk müşavirliği
• Kaymakamlık
• Ayrıca Belediye Başkanı, Müsteşar,
Milletvekili vb. mesleklerde de hukuk formasyonunuz sayesinde ön plana çıkabilirsiniz.