Tasarım kavramı, bir nesnenin ya da olgunun bütün inşa süresini kapsamaktadır. Aynı zamanda talebi ya da toplumun ihtiyaçlarını da amaç edindiğini söylemek yanlış olmaz. Endüstriyel tasarım mühendisliği bölümü ise, işi hem görsel ve tasarım sürecini ele alırken hem de mühendislik ve inşa aşamasını da kapsamaktadır. Bu bölümden mezun olan kişilerin, ürettikleri ürün ve hizmetlerde estetiğin ve teknolojinin bir arada olması beklenir.
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Okumak İsteyenler Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
Bölüm hem estetik bir bakış açısı hem de teknolojiye yatkınlık istemektedir.
AR- GE alanına ilgi duyan, yaratıcılığa sahip, hızlı ve doğru kararlar alabilen insanlar olması gerekmektedir.
Aynı zamanda yaratıcı ve sürekli kendini yenileyen, güncelliği seven kişiler olması da bu alan için oldukça önemli.
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Hangi Puan Türünden Alım Yapıyor?
Endüstriyel tasarım mühendisliği SAY puan türüyle alım yapmaktadır.
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Kapsamında Hangi Dersler Var?
Dört yıllık bu bölümde, ilk sene fizik, kimya gibi ortak derslerin yanı sıra, tasarı geometri, temel tasarım, teknik resim gibi bölüme ısındıran dersler yer alıyor.
İkinci sınıf dersleri ise, ürün tasarımı, bilgisayar destekli çizim, mühendislik mekaniği, model ve prototip geliştirme, elektrik ve elektronik bilgisi, imalat teknolojileri gibi dersler yer alıyor.
Üçüncü sınıf kapsamında da, makine elemanları, inovasyon ve yaratıcılık, ergonomi, sistematik tasarım, termodinamik gibi son seviye dersler bulunuyor.
Son sınıf biraz daha iş eğitimi ve staj ağırlıklı olmaktadır.
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Mezunları Nerelerde Çalışabilir?
Bölüm mezunları, tasarım ve endüstrinin buluştuğu hemen her firma, holding ve kuruluşlarda çalışabilir. Otomotiv sektörü, beyaz eşya sektörü, teknoloji gibi alanlarda çalışabileceği gibi dijital ajanslarda ya da grafik tasarım şirketlerinde de çalışabilmektedir. Aynı zamanda, lisans sonrası şahsi tasarım ofislerini de açabilirler.