Yüksek Lisans programı 4 yıllık Elektrik ve Elektronik Mühendisliği programlarından mezun olanlar için planlanmıştır. Benzer mühendislik dallarından mezun olanlar, mezun oldukları mühendislik dallarına göre, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim dalınca belirlenecek ön koşul derslerini içeren bir Bilimsel Hazırlık Programına alınırlar. Elektronik Mühendisliği Programı lisansüstü düzeyde araştırma-geliştirmeyi hedefleyen bir programdır.
Kabul Koşulları Nelerdir?
Program İngilizce olarak yürütüldüğünden, çok iyi derecede İngilizce tercih edilmektedir.
Giriş sınavı İngilizce olarak yapılmaktadır.
Yüksek lisans derecesi almak için zorunlu ve seçmeli dersler toplam 21 (yirmi bir) krediden az olmamak koşulu ile en az 7 (yedi) adet derse ek olarak Seminer ve Tez Çalışması derslerinin alınması ve başarılı olunması gerekmektedir. Seminer ve Tez Çalışması dersleri kredisiz olup Başarılı veya Başarısız olarak değerlendirilir. Açılması önerilen İngilizce Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programında tüm dersler seçmelidir. Alınacak yedi dersten en fazla üçü Mühendislik Fakültesi’nde diğer mühendislik anabilim Yabancı uyruklu başvurularda ALES puanı aranmaz.
Yüksek Lisans ve Doktoraya alanı dışından gelenler Bilimsel Hazırlık Programı alırlar
YÖK DİL, YDS, e-YDS gibi sınavlar için ‘sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir. İngilizce için eşdeğerliği kabul edilen sınavlar CAE, CPE, TOEFL iBT, PEARSON PTE Akademik’dir. Dallarında açılan derslerden olabilir.
Online Başvuru Esnasında İstenen Bilgi ve Belgeler
(Bütün belgeler pdf veya jpeg formatında sisteme yüklenecektir)
Mezuniyet Belgesi: Yüksek Lisans ve Lisans Dereceli Doktoraya başvuranlar lisans diplomasını ve Yüksek Lisans sonrası doktoraya başvuranlar Lisans ve Yüksek Lisans diplomasını yüklemelidirler
Transkript Belgesi: Yüksek Lisansa başvurularda onaylı Lisans Transkript belgesi ve Doktora Programlarına başvurularda onaylı Lisans ve Yüksek Lisans transkript belgelerini yüklenmesi gerekmektedir. Başvuru sırasında henüz mezun olmayan Lisans öğrencileri için transkriptlerinin en az 7 dönemlik olarak ve Üniversitesi tarafından “GANO (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması)” hesaplanmış olarak yüklenmesi gerekmektedir.)(Not değişikliği durumunda güncelleme talep edilmez.) (4’lük veya 100’lük ortalamanın hesaplanmış olması gerekmektedir.)
ALES sonucu: Kullanılmak istenilen sınav puanının alındığı “yıl” ve “dönemi” sisteme girilecektir. ALES’e eşdeğer sınavların üzerinde herhangi bir geçerlilik süresi belirtilmemiş ise bu sınavın geçerliliği ALES sınavının geçerlilik süresi kadardır. Puanlar doğrudan ÖSYM’den alınacaktır. (Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren beş (5) yıl süreyle geçerlidir.)Yabancı Dil Belgesi (YÖKDİL, YDS, e- YDS, TOEFL, veya eşdeğeri): ÖSYM’nin yaptığı sınavlara giren adaylar sınav adı ve dönem bilgisi gireceklerdir. Puanlar ÖSYM’den sistem tarafından çekilecektir. Ancak eşdeğer sınav belgesi varsa bu belge yüklenir. Yabancı Dil Sınavlarından YÖKDİL, YDS, e-YDS gibi sınavlar için ‘sınavın yapıldığı tarihten itibaren’ 5 yıl geçerlidir.
Lisansüstü öğrencilerine yönelik Üniversitemiz bünyesinde Yabancı Dil Sınavı yapılmayacaktır.
II. Öğretim Türkçe Tezsiz Yüksek Lisans ve Uzaktan Eğitim Programlarında yabancı dil aranmaz.
Yurt dışında mezun Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu adaylar:
Ön kayıtta sisteme yükleyecekleri belgeleri (mezuniyet, transkript ve diğer belgelerini), başvurdukları programın dilinde veya Türkçe tercümesi yapılmış olarak hazırlayarak başvuru yapmaları gerekmektedir.
KKTC Uyruklu adaylar: TC vatandaşı gibi değerlendirilecek, TC vatandaşı kontenjanlarına başvurabileceklerdir. Bu adayların başvurularında ALES puan şartı aranır.
Program İstihdam Olanakları
Mezunlar, elektronik ve haberleşme sistemleri sektöründe değişik alanlarda iş olanağı bulabilmektedirler, bunlar:
1) Türkiye’nin değişik bölge ve şehirlerinde hizmet veren ulusal ve çok-uluslu şirketler
2) Radyo ve TV yayın kuruluşları
3) İnternet hizmetleri ile ilgili kuruluşlar
4) Sağlık sektörüne hizmet veren mühendislik kuruluşlar
5) Araştırma ve geliştirme merkezleri, üretim ve/veya pazarlama birimleri