---

Dış Ticaret Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Geleneksel manada ticareti tanımlamak lazım. Ticaret bir toplulukta ya da bir ülkede alım satım faaliyetlerini kapsayan faaliyet bütünüdür. Dış ticaret ise uluslar arası ülkeler arası, alım satım faaliyetlerimin oluşturan operasyonlardan oluşmaktadır. Gümrük sınırı önemli. Türkiye Cumhuriyeti gümrük sınırlarına her hangi ülkeden mal alımı olacaksa ithalat adını verir, mal ve hizmet çıkışı olduğunda da ihracat olarak adlandırırız. Dış ticaret ithalat ve ihracattan oluşmaktadır.

Dış Ticaret bölümü, ithalat ve ihracata dayalı bankacılık, taşımacılık, gümrük gibi dış ticaretle ilgili iş kollarında çalışacak ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Mezunlarına kendi işlerini kurabilecek bilgi ve beceriyi kazandırmayı hedefleyen bu programda, dış ticaret işlemleri, gümrükleme, kambiyo mevzuatı gibi çeşitli ve sektöre yönelik dersler yer almaktadır.

Dış Ticaret Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü

Dış Ticaret Bölümü TYT puan türü ile alım yapan bir ön lisans bölümüdür. En yüksek 364.328 puan, 128.996 sıralama ile İstanbul Bilgi Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır. En düşük ise 226.046 puan, 1.082.156 sıralama ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa alım yapmıştır.

Dış Ticaret Bölümü Ders İçerikleri

Genel Ekonomi

Genel İşletme

Genel Muhasebe

Gümrük Mevzuatı

Uluslar arası Ticaret

Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi

Dış Ticaret İşlemleri

Kaçakçılığın Önlenmesi ve İzlenmesi

Örgütsel Davranış

AB ve Gümrük Birliği

Uluslar arası Pazarlama

Serbest Bölgeler

Uluslar arası Ticaret Örgütleri

Dış Ticaret Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?

Dış Ticaret bölümü mezunları, programı başarı ile tamamladıkları takdirde istihdam alanı geniş olan bir sektörün temsilcisi olurlar.

Dış Ticaret Ön lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar küçük ve orta ölçekli firmaların dış ticaret departmanlarında, bankalarda, uluslar arası lojistik firmalarında ve gümrük müşavirlik firmalarında çalışabilirler.

Bu programdan başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler dış ticaretle uğraşan işletmelerde, bankaların kambiyo bölümlerinde, AB temsilciliklerinde, gümrük komisyoncuları yanında, nakliye firmalarında ve sınavlarda başarılı oldukları takdirde B karnesi alarak “Gümrük Müşavir Yardımcısı” unvanı ile çalışabilmektedirler.

Programdan mezun olan öğrenciler özel dış ticaret firmalarında ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini kurup ülkemizin ihracat potansiyelini artıracak ticari faaliyetlerde de bulunabilirler.

DİĞER HABERLER