Dil ve Konuşma Terapisi, sesli iletişim konusunda yaşanması olası problemlerin engellenmesi veya var olan sorunların belirlenip, söz konusu problemlerin ortadan kaldırılması adına gerçekleştirilen çalışmaları konu alan bir disiplindir. Bu bölümde konuşma bozuklukları, ses ve yutma problemleri başta olmak üzere insan yaşamının her evresinde yaşanabilecek problemlerle ve çözümleriyle ilgilenecek profesyonellerin yetişmesi amaçlanır.
Dil ve Konuşma Terapistleri; Dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının önlenmesi, bozuklukların belirlenmesi ve rehabilitasyonu alanında çalışmalar yapmaktadır. Dil ve konuşma bozuklukları, erken çocukluk döneminde başlayıp yaşlılık dönemine kadar uzanan geniş bir yelpazede bireyleri etkileyebilmektedir. Bu kapsamda dil ve konuşma bozuklukları alanı disiplinler arası etkileşimin gerekli olduğu ancak kendi mesleki otonomisine sahip bir bilim dalıdır. Mezunlara Dil ve Konuşma Terapisti unvanı verilmektedir.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü SAY puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 463.604 puan, 42.954 sıralama ile İstanbul Medipol Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır. En düşük ise 229.460 puan, 541.807 sıralama ile Kapadokya Üniversitesi (ücretli) alım yapmıştır.
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
İnsan Anatomisi,
İnsan Fizyolojisi,
Temel Fizik ve Ses Fiziği,
Dil ve Konuşmanın Nöroanatomisi ve Nörofizyolojisi,
Fonetik ve Fonetik Laboratuvarı,
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Ağız-Yüz Anomalileri,
Konuşma Bilimi: İşitme ve Konuşmanın Akustiği ve Algılama,
Çocukluk Çağı Dil Bozuklukları,
Motor Konuşma Bozuklukları: Dizartri ve Apraksi,
Nörojenik Edinilmiş Dil Bozuklukları: Değerlendirme ve Terapi,
Dil ve Konuşma Terapistleri için Farmakoloji Bilgisi,
İşitme Yetersizliklerinde Konuşma Terapisi ve Rehabilitasyon,
Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
Devlet Hastaneleri,
Özel Hastaneler,
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri,
Kişisel Özel Eğitim Kursları,
Gibi alanlarda istihdam elde etme imkanları söz konusu iken akademik kariyerlerine de devam edebilirler. Devlet ile alakalı söz konusu kurumlarda çalışabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde etmiş olduğu puan baz alınır ve atamalar bu yönde gerçekleştirilir.
Dil ve Konuşma Terapistleri; devlet, özel veya üniversite hastanelerinin ilgili kliniklerinde kariyer imkânına sahiptir. Bunun yanı sıra dil ve konuşma bozukluğu bulunan bireylere yönelik hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev almaktadırlar. Kendilerine ait özel iş yerleri kurabilecekleri gibi ilgili uzmanlarla birlikte oluşturdukları merkezlerde de hizmet sunmaktadırlar. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedir.