Çan Eğrisi Sistemi Nasıl İşler?
Çan Eğrisi sisteminin işleyiş sistemi oldukça farklıdır. Bu not sisteminde öğrencilerin notları hesaplanırken, sınıfınızda yer alan herkesin sınavdan aldığı sonuçlar toplanır ve aritmetik ortalaması alınır. Aritmetik ortalama sonucunda ortaya çıkan rakam için ”CC” harfi verilir ve diğer harfler standart sapmaya göre belirlenir. Bunun sonucunda dersten kalmanıza sebep olacak puan dilimleri de belirlenir. Ancak öğretim görevlisi çan eğrisi sistemine dilediği gibi karışabilme hakkına sahiptir. Bu yüzden de kalma puanının yüksek olması durumunda bunu insiyatifine bağlı olarak aşağı çekme hakkına sahiptir.
Çan Eğrisi Sisteminin Avantajı Nedir?
Çan Eğrisi sistemi sayesinde sınavlara çok fazla çalışmadan, iyi bir derece alabilmek mümkündür. Çünkü puanlarınızı çalışmanız değil, sınıfın durumu belirler. Sınıfınızın durumuna göre göstereceğiniz küçük bir gayret sizi üst sıralara taşır. Normalde puanlama sistemine göre geçme notu 60 iken, bazen alacağınız 20 puanla iyi bir not ortalamasına sahip olabilirsiniz.
Çan Eğrisi Sisteminin Dezavantajı
Çan Eğrisi sisteminin kendi içerisinde dezavantajları da vardır. Bunun temel sebebi ise sınıfın kopya çekme durumunda ya da çok fazla iyi notun alınması durumunda ortaya çıkan yüksek not ortalaması sorunudur. Bunun sonucunda bazen 85 gibi normalde AB gibi yüksek bir ortalama geçen puanlar çan eğrisine takılabilmek mümkün hale gelebilmektedir. Bunun yanı sıra yüksek bir puanla düşük bir ortalamada alabilmek mümkündür. Aynı zamanda sınıf içi rekabeti arttırdığından iletişimde sorunlar ve arkadaşlıklarda problem oluşturabilmektedir.