Biyomühendislik lisans programının amacı, biyomühendislik ve biyoteknoloji alanlarında çok iyi temel bilgilere sahip, bilimsel yöntem ve ilkelerdeki evrensel gelişmeleri takip edebilen, araştırıcı, üretici, girişimci, disiplinlerarası iletişimi güçlü, problem çözme yeteneği gelişmiş, etik değerlere sahip biyomühendislerin yetiştirilmesi ve akademisyenlerin bilimsel hayata kazandırılmasıdır.
Biyomühendislik öğrencileri, elektrik ve makine mühendisliği, bilgisayar bilimi, malzeme bilimi, kimya ve biyoloji unsurlarını içerebilen hem biyoloji hem de mühendisliğin temelleri konusunda eğitilirler.
Biyomühendislik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Biyomühendislik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bölüm, SAY (Sayısal) puan türü ile öğrenci almaktadır. Bölüme giriş puanları üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir. “Biyomühendislik Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Biyomühendislik bölümünü başarı ile tamamlayanlara da “Biyomühendis” unvanı verilir.
Dört yıllık eğitim müfredatını oluşturan derslerin birçoğunun soru çözme saatleri veya laboratuar uygulamaları vardır. Öğrencilerimizin eğitimlerinin ikinci ve üçüncü sınıfın sonunda yaz dönemlerinde staj yapmaları zorunlu olup öğrencilerimiz teoride öğrendikleri temel bilgileri yaz stajı sırasında uygulama fırsatı bulabilmektedir.
Biyomühendislik; genetik, biyomedikal, moleküler, biyoteknik, elektrik ve makine gibi birçok mühendislik dalından paylara sahiptir.
Biyomühendislik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Biyomühendislik bölümüne üniversite tercihleri arasında yer vermeyi planlayan aday öğrenciler;
Biyokimya,
Genel Kimya,
Fizikokimya,
Stoikiometri,
Akışkanlar Mekaniği,
Mikrobiyoloji,
Moleküler Biyoloji,
Biyopress Mühendisliği,
Hayvan Doku Türleri,
İmmünoloji,
Simülasyon ve Proses Analizleri,
Biyomühendislik Tasarımı,
Biyomühendislik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Yeni mezun biyomühendisler, kariyerlerine yön verme konusunda almış oldukları eğitim göz önünde bulundurulduğunda çok fazla seçeneğe sahip olurlar. Bu da biyomühendislerin gıda, enerji, ilaç, biyokimyasal, biyomedikal, bitki ve hayvan türleri, madencilik, arıtma, geri dönüşüm gibi birçok alanda kendilerine çalışma alanı bulabilirler. , ilaç endüstrisi, medikal aygıtlar, genetik, biyoteknoloji, enerji, tarımsal ilerlemeler, çevre ıslahı ile ilgili çeşitli endüstrilerde üretim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde yer alabilecekleri gibi akademik alanda çalışma olanağı bulabilmektedir.
Biyomühendislik Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir
Abdullah Gül Üniversitesi (İngilizce)
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (İngilizce)
Bursa Teknik Üniversitesi
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Gebze Teknik Üniversitesi (İngilizce)
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İngilizce)
Kırıkkale Üniversitesi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (İngilizce)
Marmara Üniversitesi (İngilizce)
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi (İngilizce)
Üsküdar Üniversitesi (İngilizce) (Burslu)
Üsküdar Üniversitesi (İngilizce) (%75 Burslu)
Yakındoğu Üniversitesi (İngilizce) (Burslu)
Biyomühendislik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Gıda (Mauri Maya San. A.Ş., Keskinoğlu A.Ş. vb.), tarım (Algen Biotechnology, Dikili Çiftlik A.Ş vb.), sağlık ve ilaç sektörlerinden (General Electrics Healthcare System – Penta Elektronik Medikal Sistemler, Ar-Es Danışmanlık, Clinical Research Associate, Siena Aşı Enstitüsü, Hipokrat Tıbbi Malzemeler İmalat ve Pazarlama A.Ş, Bilimsel Tıbbi Ürün Pazarlama Tic.Ltd. Şti., Sanovel vb.) çevre sektörüne (Opet Madeni Yağ Sanayi ve Tic. A.Ş, Çevresel Kimya Biyodizel Üretim Şirketi vb.) kadar çok geniş bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve TPE (Türk Patent Enstitüsü) gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde ve aşı üretim tesislerinde istihdam edilmektedirler. Ayrıca bazı mezunlar lisans düzeyinde almış oldukları eğitimi takiben girişimcilik yönünde atılımlarda bulunarak, kendi şirketlerini (Pikolab A.Ş. vb.) kurmaktadırlar.