---

Bilim Tarihi Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Bilim Tarihi Bölümünün amacı, bilimin her aşamasında etkin rol oynayacak uzman personel açığını kapatmak, öğrencilerine süreç ve gelişim metotları hakkında bilgiler vermek ve her türlü bilim süreci ve işleyişine katkı sağlamaktır.

Bilim tarihi Bölümü; doğal ve sosyal bilimler de dahil olmak üzere bilim ve bilimsel bilginin gelişiminin incelendiği akademik bir disiplindir. Bilim, gerçek dünya fenomenlerinin gözlemini, açıklamasını ve tahminini vurgulayan bilim adamları tarafından üretilen, doğal dünya hakkında ampirik, teorik ve pratik bilgi birikimidir. Bilimin tarihi yazımından ziyade, tarihçilerin çalışmaları esnasında kullanmış oldukları yöntemleri inceler

Bilim Tarihi Bölümü Taban Puanları Ve Puan Türü Nedir?

Bilim Tarihi Bölümü EA puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 269.777 puan,446.187 sıralama ile İstanbul Üniversitesi alım yapmıştır, en düşük ise 260.766 puan, 504.672 sıralama ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi alım yapmıştır.

Bilim Tarihi Bölümünü okuyabilmek için öğrenciler yeterli puanı almanın yanı sıra; Bilime meraklı olmalı, Tarihe ilgili olmalı, Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır.

Bilim Tarihi Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?

Eskiçağda Bilim ve Teknik, Güzel Sanatlar, Avrupa’da Bilim ve Teknoloji Tarihi, Bilim ve Toplum, Amerikan Silah Teknolojisi, Bilim Tarihi Kaynak Metinleri, Fizik Tarihi, Eleştirel Düşünme, Mimarlık Mirası, Bilim ve Medya, Rönesans’ta Bilim, Bilim Felsefesi, Sağlık Tarihi, Yenilik İktisadı

Bilim tarihi, Avrupa’da Bilim, Bilim ve Medya dersleri bölümün en önemli dersleri olmakla birlikte bölümün temellerini oluştururlar.

Bilim Tarihi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bilim Tarihçisi unvanını alan mezun bireyler, birbirinden farklı bilim dallarında çalışmalarda başvurulacak bilginin dünden bugüne kadar yaşamış olduğu evrimin her aşamasının incelemesini yapabileceği gibi, günümüzde gerçekleştirilmekte olan bilimsel çalışmaların bilim tarihine sağlayacağı katkıyı da değerlendirmekte söz sahibidir. Bu da bilim tarihçilerinin gerek üniversitelerde, araştırma merkezlerinde, bilim ve kültüre dayalı her türlü kuruluşta araştırmacı sıfatıyla bulunabilirler. Bunların haricinde müzelerde ve medya kuruluşlarında da bilime katkı sağlamak, elde edilen verileri geniş kitlelere ulaştırmak adına çalışmalarda bulunabilirler.

Bilim Tarihi Bölümü mezunları şu alanlarda çalışırlar:

Müzeler

Milli Saraylar Müdürlüğü

TÜBİTAK

İlaç Firmaları

Kültür ve Turizm Bakanlığı

DİĞER HABERLER