---

Basın Yayın Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Basın ve Yayın Bölümü, haberlerin kaynaklarının teyit edilmesi ile başlayan, belirlenen kurallara göre hazırlanıp, içeriklerin okuyucuya ulaştırılmasına kadar tüm süreçlerde sorumluluk alacak yetkin personellerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.

Basın ve yayın sektöründe yazılı basın söz konusu olduğundan düzen çok önemlidir. Bahsi geçen yayının olacağı dergi, gazete ya da kitabın pazarlama süreçleri de ürüne göre değişim gösterir. Bu yüzden basın ve yayın bölümünde her sürecin eğitimi verilmektedir.

Basın ve yayın bölümü haberlerin hazırlanması, hazırlanan kaynakların doğrulanması ve bununla beraber bu içerikleri hazırlayarak yayınlanması gibi süreçleri yöneten bir bölümdür. Bu bölüm içerisinde kişilerin basın ve yayından alması gereken içerikleri net bir şekilde vermesi gerekmektedir.

Basın ve yayın bölümü bu tarz organlarda görev alacak olan elemanların yetiştiği bir bölümdür. Kişiler bu bölümde dört yıl boyunca okuyabilirler. Basın ve yayın bölümü haberlerin kaynaklarının doğrulanması ile başlayan bununla beraber içerikleri belirli bir kurala göre hazırlayarak kişilerin net haber almasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda da bu bölüm kişilere doğru haberler hazırlamaya yardımcı olmaktadır. Basın ve yayın bölümü, yazılı bir basın olduğundan oldukça dikkat edilmesi gereken ve önemli bir bölümdür. Bununla beraber bu yerler dergi, kitap, haber, gazete veya internet sitesi haberleri gibi çeşitli alanlara ayrılmaktadır.

Basın ve yayın bölümü basılı yayında yazılan içeriklerin doğru bir şekilde hazırlanması bununla beraber bu içeriklerin doğru bir şekilde servis edilmesine fayda sağlayan bir bölümdür. Kişiler bu bölümlere giderek, nitelikli içerik hazırlamayı öğrenebilirler. Bu bölüm içerisinde kitlelerin iletişime daha yakın olması amaçlanmaktadır.

Basın Yayın Bölümü Taban Puanları

Basın Yayın Bölümü SÖZ puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 325 puan,122.371 sıralama ile Anadolu Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük ise 228 puan, 792.250 sıralama ile Girne Amerikan Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır. Bölüm, lisans olarak sadece bu iki üniversitede bulunmaktadır. Diğer üniversitelerde ön lisans olarak mevcut.

Basın Yayın Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?

Temel Bilgi Teknolojileri, Temel Gazetecilik, Photoshop Uygulamaları, Dünya Medya Tarihi, Sayfa Tasarımı, Haber Türleri, TV Gazeteciliği, Radyo ve Televizyon Haberciliğinde Konuşma ve Röportaj Teknikleri, İnternet Haberciliği, Türk Basın Tarihi, Medyada Çocuk Hakları, Araştırmacı Habercilik, Kamuoyu ve Propaganda, Magazin Haberciliği, Eleştirel Medya Okuryazarlığı, Spor Haberciliği gibi dersler mevcuttur.

Basın Yayın Bölümü Mezunları İçin İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölüm mezunları yazılı basın bileşenlerine dair her konu üzerine çalışma gerçekleştirebilirler.

Muhabirlik, Foto Muhabirlik, İstihbarat Şefliği, Editörlük, Haber Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü,Sayfa Tasarımcıları, Görsel Yönetmenler, Web Tasarımcıları, Web Yayıncıları, Blog Yayıncıları, Sosyal Medya Yöneticileri, Haber Kameraman ve Kurgucuları, Haber Spikerleri, Radyo ve Televizyon Haber Programcıları, Belgesel Yönetmenleri ve Yapımcıları, Magazin, Spor, Savaş vb. Muhabir gibi meslekleri yapabilirler.

Tüm bunların haricinde son yıllarda yükselişe geçen görsel yayınların gerçekleştirildiği sosyal mecralarda içerik üreticiliği üzerine serbest çalışmak da kariyer seçenekleri arasına girmiştir.

DİĞER HABERLER