---

Antrenörlük Eğitimi Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Antrenörlük Eğitimi Bölümünde; her geçen gün sayısı ve türü artış gösteren spor dalları hakkında eksikliği hissedilmekte olan antrenörlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir. Antrenörlük eğitimi bölümünde;

İleri Seviye Antrenör,

Temel Çalıştırıcı (Monitör),

Kondisyoner,

Fitness eğitmeni

yetiştirilmektedir. Bunlara ek olarak birbirinden farklı spor dallarında uzman bireylerin eğitimi amaçlanır. Bu bölümün esas hedefi, bilimsel verilere dayanan antrenmanların ve sportif aktivitelerin geniş kitlelerce benimsenmesini sağlamak ve bu vesileyle üst düzeyde sporcu yetiştirilmesini sağlamaktır.

Antrenörlük eğitimi, birbirinden farklı spor dallarında uzman ve başarılı sporcular yetiştirilmesini sağlar. Bu bölüm ise bireysel verilere dayanılarak antrenmanların ve çeşitli aktivitelerin planlanması yapılır. Bu sayede sportif faaliyetler özendirilerek geniş kitlelere sporun özendirilmesi de sağlanır.

Antrenörlük Eğitim Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü

Antrenörlük Eğitim Bölümü EA puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 300.814 puan, 288.351 sıralama ile Kocaeli Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük ise 207 puan, 975.787 sıralama ile Lefke Avrupa Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır.

Antrenörlük Eğitim Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?

Antrenörlük Eğitimi ve İlkeleri, Atletizm, Genel Cimnastik, İnsan Anatomisi ve Kinesiyolojisi, Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım, Hentbol, Voleybol, Basketbol, Futbol, Ritim Eğitimi ve Dans, Türk Spor Kültürü ve Tarihi, Bireysel Sporlar (Bisiklet, Badminton,Bilardo,Aerobik-Step vb.) Spor Fizyolojisi, Artistik Cimnastik, Sporcu Beslenmesi, Sporcu Masajı, Spor Kazalarından Korunma ve Rehabilitasyon,gibi geneli uygulamaya dayanan derslerden sorumlu olacaklardır.

Antrenörlük Eğitim Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?

Antrenörlük eğitimi mezunları, müsabakalarda yer alacak her branştan sporcuların eğitilmesini sağlar.

Antrenörlük eğitimi mezunları için istihdam durumu sporun var olduğu her noktada mümkündür. Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da Gençlik Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) gibi kurumların taşra ve merkez dahil olmak üzere her türlü yapılanmasında uzman oldukları branşa göre iş bulabilirler. Bahsi geçen kurumlarda antrenörlük ya da memuriyet söz konusu olabilir. Ayrıca;

Amatör ve Profesyonel Spor Kulüplerinde,

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarında,

Özel Spor Salonlarında,

Turizm Faaliyeti Gösteren Kurumların Sportif Aktivitelerinde,

iş bulmaları mümkün olabilir. Devlet kurumlarında çalışmalar atama usulü olduğu için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ‘ndan elde edilecek puan belirleyici olur.

Tüm bunların haricinde bireysel yaşam koçluğu ya da kişisel antrenörlük de kariyer tercihleri arasında bulunabilir.

Antrenörlük eğitimi bölümünden mezun olan kişiler sportif faaliyetlerin içerisinde görev alırlar. Bu nedenle antrenörler özel spor salonlarında bireysel spor hocalığı yapabilirler. Aynı zamanda antrenörlerin de Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bünyesindeki kurumlarda çalışmaları olabilir.

DİĞER HABERLER