1982 yılında Anadolu Üniversitesi’nin tekelinde kurulmuş olan, sonrasında ise diğer bazı üniversitelerin de aynı şekilde eğitim vermesine icazet veren ve uzaktan eğitim metodu ile öğrencilerini eğiten sisteme açık öğretim denilmektedir.
Bulunduğu ilde faaliyet gösteren üniversitelerin programlarına yerleşemeyen, bunun yanı sıra farklı bir ile giderek eğitim görme konusunda maddi imkânı bulunmayan ya da gitmek istemeyenler için Açık Öğretim Fakülteleri çok büyük avantajdır. Sistem Türkiye’nin yanı sıra, Kıbrıs’ta, Türki Cumhuriyetlerde ve Batı Avrupa’da bulunan Türk vatandaşlarımıza da hitap etmektedir. Sistemin kurucusu olan Anadolu Üniversitesi, her ile büro kurarak öğrencileri ile iletişim halinde olmuştur. Ders kitaplarının dağıtımı iptal edilmiştir dersler artık dijital ortamda devam etmektedir. Ayrıca Anadolu Üniversitesi her ilde anlaşma yapmış olduğu üniversitelerde ders vermektedir. Mezun olmak için belirlenen kredi miktarı dersten başarılı olmanız gerekmektedir.
Diğer üniversitelerde okuduğunuz bölümler ile Açık Öğretim Fakülteleri dâhilinde olan programlardan mezun olmanızda denklik açısından bir fark bulunmamaktadır. Açık öğretim öğrencilerinin sosyal hakları da örgün öğretim öğrencileri ile aynıdır. Üniversite sınavlarına girmeden açık öğretim fakültelerine girmeniz mümkün değildir. Kontenjansız bölümler için herkes tercih yapabilir iken bazı bölümler, puan ve kontenjan sınırlaması getirmektedir. Herhangi bir üniversitenin örgün öğretiminde bulunuyor iseniz, ayrıca sınava girmenize gerek kalmadan, açık öğretim bölümlerine kaydolmanız mümkündür.
Hangi Üniversitelerde Açık Öğretim Fakültesi Mevcut?
Anadolu Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi