---

Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü

Yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü müfredatında temel bilimlere dair dersler (fizik, kimya, biyoloji), matematik, veri bilimi ve yapay zeka teorisi ve bilgisayar bilimine dair diğer dersler (formal methods, automata vb.) bulunmaktadır. Zorunlu derslere ek olarak yapay zeka ve veri mühendisliğine yönelik teknik seçmeli dersler müfredatta yer almaktadır. Makineleri mantıklı ve verimli bir şekilde hareketler gerçekleştirmek amacıyla programlayan yapay zeka mühendisleri yazılım firmalarında çalışabilir. Ayrıca gelecek dönemlerde hastanelerde, fabrikalarda ve hizmet sektöründe ihtiyaç duyulacak bir meslektir.

2019- 2020 eğitim öğretim yılında ilk kez “Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Bölümleri” Hacettepe Üniversitesi ve TOBB Ekonomi Üniversitesi’nde kuruldu. 2020-2021 eğitim öğretim yılında ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü” ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Yapay Zeka ve Veri Bilimi Mühendisliği Bölümü” kuruldu. Böylece toplamda dört yapay zeka lisans bölümü kurulmuş oldu. Bu dört okul haricinde ayrıca Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde de “Yapay Zeka Mühendisliği” lisans bölümü bulunmaktadır.

Yapay Zeka Mühendisi Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İnsan davranışlarını problem çözme ve karar verme süreçlerinde analiz eden yapay zeka mühendisleri, çeşitli sorunlar karşısında makinelerin çalışması, karar verme süreçleri ve sistemlerin organizasyonu üzerine çalışırlar. Yapay zeka mühendislerinin görevleri arasında:

Veri mühendisleri ile işletme yöneticileri ve uzmanları arasında koordinasyon sağlamak,

Veri bilimi takımının kullandığı altyapıyı otomatik bir düzene oturtmak,

Makine öğrenme modellerini diğer uygulayıcıların kolaylıkla erişebileceği ve kullanabileceği şekilde düzenlemek,

Yapay zeka modellerini test etmek ve çalıştırmak,

Makine öğren mesini faydalı hale getirerek süreçlerin otomatik bir hâl almasını sağlamak, yer alır.

Yapay Zeka Mühendisi Olmak İçin Gerekenler

Yapay zeka mühendisliği görevini yürütebilmek için üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak önem taşır. Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirirse bu mesleği yürütebilir.

Yapay Zeka Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olunması ardından bazı alanlarda sertifika programlarına katılıp, yapay zeka mühendisliği konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekebilir. Yapay zeka mühendisi olmak için katılmanız gereken eğitimler arasında;

Makine öğrenme algoritmaları, Yazılım üretim döngüsü, Veri girişi kurulumu, Veri madenciliği ve örüntü eşleme, gibi konular yer alır.

Programdan Mezun Olmak İçin Neler Gereklidir?

Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin ders planındaki 135 kredilik (239 AKTS) dersleri alarak ortalamalarının en az İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği uyarınca 2.0 olması gerekmektedir. Ayrıca, Üniversite Staj Genel Esaslarına bağlı olarak program öğrencileri için toplam 40 çalışma günü staj zorunluluğu vardır.

Programın Müfredatında Neler Bulunmaktadır?

Program müfredatında temel bilimlere dair dersler (fizik, kimya, biyoloji), matematik, veri bilimi, yapay zeka teorisi ve bilgisayar bilimine dair diğer dersler (biçimsel diller ve otomatlar gibi) bulunmaktadır. Zorunlu derslere ek olarak yapay zeka ve veri mühendisliğine yönelik teknik seçmeli dersler müfredatta yer almaktadır. Bu derslerin bazıları uygulamalıdır.

Programın Sunduğu İş İmkanları Nelerdir?

Mezunlarımız üniversite, yüksek teknoloji enstitüleri veya araştırma merkezlerinde akademik çalışmalar sürmeye devam edebilecek ya da bilişim, finans, bankacılık, sağlık, eğitim hizmetleri, savunma sanayi, enerji, telekomünikasyon gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşların bilgi teknolojileri, veri analizi ve karar destek bölümlerinde iş imkânları bulabileceklerdir. Son yıllarda hızla artan talep sayesinde makine öğrenmesi mühendisi, ticaret istihbarat uzmanlığı, geliştirici, yazılım mimarı, veri analisti, veri ambarı mühendisi, önyüz geliştirici, ürün yöneticisi gibi pek çok pozisyonda istihdam olanakları vardır.

DİĞER HABERLER