Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Puan Türü ve Taban Puanları Nelerdir?
TYT Puan türü ile alık yapan bu bölüm, ön lisans programı olarak hizmet vermektedir. Ön lisans bölümlerine oranla taban puanları oldukça iyi olan bu bölüm, birçok özel okulda ve devlet okulunda hızlıca popülerleşmiş bir bölüm olmayı başarmıştır. Taban puanları özel üniversitelerde burslu okumayı planlayan öğrenciler için 300 civarındayken, devlet üniversitesinde okumak isteyen kişiler için 250 ila 300 puan arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümünün Ders İçeriği Nedir?
Havacılık sektörünün en önemli kuralı yabancı dildir. Havacılık dili İngilizcedir ve bir uçağın kabinindeki tüm görevlilerin bu dili mutlaka bilmesi gereklidir. Bu kapsamda bu bölümün ilk senesinde uçuş dili (teknik İngilizce), normal İngilizce, ikinci seçmeli bir yabancı dil (Fransızca, Rusça, Almanca vb.), Sivil Havacılığa Giriş dersleri, Yolcu Hizmetleri, Havacılık Hukuku, Havacılık Terminolojisi (Havacılık alfabeleri) ve bu gibi temel eğitim dersleri verilir.
Bölümün ikinci senesinde ise İlk yardım, Havacılık Tıp Teknikleri, Acil Durum Dersleri, Havacılık Psikolojisi, İkram ve Servis Teknikleri, Havacılık İngilizcesi, Diksiyon ve bu gibi iş alanında kullanacağız uygulama dersleri verilir.
Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Mezunları Nerelerde Çalışırlar?
Bu bölüm mezunları için çalışma alanları biraz kısıtlı gibi gözükse de aslında aldıkları eğitim sayesinde alan dışı bir çalışma imkanı da sağlayabilirler. Bu mezunlar için çalışabilecekleri temel yerleri belirtmek gerekirse;
THY, Pegasus, Onur Air, Sunexpress ve bu gibi birçok havayolu şirketinin Kabin İçi Memuru, Hostes veya Yer Memuru olarak çalışabilirsiniz.
Resepsiyonda, havalimanı içinde memur olarak çalışabilirsiniz. Valiz, operasyon sorumlusu, yolcu karşılama ekibi ve havalimanındaki birçok farklı pozisyonda çalışabilme şansınız vardır.
Sivil hava ulaştırma konusunda kulede veya havacılık sektörüne hizmet eder diğer hava kurumlarında da çalışma imkanı bulunmaktadır.
KPSS ile kamu kuruluşlarında çalışabilme şansı bulunmaktadır. Devlet Hava Meydanlarında memur olarak atama kadrosu bulabilmektedir. Günümüzde kadar yapılmış atama sayısı oldukça azdır. Bu durumu da göz önüne almanız gerekebilir.
Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Mezunlarının Çalışma Şartları Nelerdir?
Havayollarında iş bulan kabin hizmetleri memurları için çalışma şartları oldukça iyidir. Genellikle uçuş sonrası günlük izinleri, belirli zamanlarda prim ve ikramiyeleri mevcuttur. Kabin içerisinde rütbe sistemi uygulanmaktadır. Rütbe sistemleri maaşları da etkilemektedir.