Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Elektronik-Haberleşme Mühendisliği ve Elektrik Mühendisliğinin kolektif bir biçimde birleşmesiyle ortaya çıkmış bir mühendislik dalıdır. Elektronik Mühendisliği yönünden örneğin iletişim sistemleri gibi elektronik aletlerinin tümünün organizasyonlarıyla ve herhangi bir elektronik aletin bulunduğu projelerde çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Elektrik Mühendisliği yönünden elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ile ilgili konularda bilgi sahibi olarak mezun olursunuz.
Elektrik ve Elektronik Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Elektrik ve Elektronik Mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş bir yelpazeye dayanır. Mezun olup işe başladığınız zamanlar hatta mezun olmadan önce hangi alana yatkın olduğunuzu bilmeniz ve o alanla ilgili çalışmalar yapmanız sizi bir adım öne taşıyacak olan etmendir. Elektrik ve Elektronik Mühendisinin bazı temel görevleri şöyledir:
Enerji iletimi ile ilgili elektrik yapım merkezlerinden elektriğin tüketildiği merkezlere enerjiyi taşıyacak projeleri hazırlamak
Doğal olan ve doğal olmayan kaynaklardan elektrik üretimi
Genellikle dijital ortamlı sistemlerin işletilmesi ve analog sistemlerin geliştirilmesi
Tıp alanında kullanılan tıbbi cihazların geliştirilmesi. Bu cihazların tasarımının yapılması.
Haberleşme ve iletişim ile ilgili olan sistemlerin geliştirilmesi.
Kriptolu ve kriptosuz iletişim cihazlarının üretilmesi ve geliştirilmesi.
Bir Elektrik ve Elektronik Mühendisinin Yetkinlikleri Neler Olmalıdır? Yabancı Dil Önemli Midir?
Öncelikle bu mühendislik dalı mezunu kişilerin kendilerini birçok alanda geliştirmiş olması gerekmekle beraber spesifik olarak bir alanda uzmanlaşmış olması gerekmektedir. Bir elektrik ve elektronik mühendisi olarak özellikle İngilizce olmak üzere bir ve ikinci yabancı dilinize çok önem vermeniz gerekmektedir. Mühendislik alanında bir konuyu çok iyi bilmek kadar o konuyu “nasıl?” öğreneceğinizi bilmek de çok önemlidir. Mühendislik ve teknoloji alanında İngilizce artık evrensel bir dil olarak kabul edilmektedir. İngilizce bilmeyen bir mühendis, İngilizce bilen bir mühendisin çevirileriyle araştırma ve geliştirme süreçlerini yönetebilir. Fakat tabi ki de bu sınırlı kalacaktır. Bu yüzden İngilizce bilmek bir mühendis için seçenek değil zorunluluktur.
Elektrik ve Elektronik Mühendislerinin Devlet ve Özel Sektördeki Çalışma İmkanları Nelerdir?
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Kamu(devlet) ve Özel Sektörde birçok alanda görev yapabilmektedirler. Özellikle Elektronik Mühendisliğine nazaran Elektrik ve Elektronik Mühendisleri KPSS ile kamu sektöründe kolayca iş bulabilirler. Ayrıca günümüzde popüler olan yarı özel yarı devlet işletmesi olan savunma sanayii alanı mühendis adayları dolgun ücretleri ve iş tatminleriyle cezbetmektedir. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunları Türkiye’de elektronik ve enerji alanında bulunan birçok özel kurumsal firmada çalışabilmektedirler. Özellikle özel sektörde yapılan büyük Ar-Ge yatırımları yeni projelerde yer almak isteyen mühendislerin ilgisini oldukça çekmektedir.