SAY puan türüyle öğrenci alımı yapan ve ülkemizde az sayıda üniversitede bulunan Petrol ve Doğalgaz mühendisliği, birçok öğrencinin merak ettiği bölümler arasında yer alıyor.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Nedir?
Petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla ilgili eğitim alan, bu yakıt türlerinin çıkarıldığı yerlerin tespitinde ve çıkarılmasında görev alan, teknik açıdan işçileri yönlendirme ve yakıt miktarında verimi sağlamakla görevli mühendisler yetiştiren bir programdır.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri Ne İş Yapar?
Çalıştıkları firmalar adına bölgesel araştırmalara, belirli komisyonlarla giderek yeni doğalgaz ve petrol kaynakları arar.
Çalışma alanları için gerekli önlem ve araç-gereçlerin denetimini sağlar.
Petrol çıkartılmasının ardından gerekli kimyasal adımlar için saptamalar ve uygulamalar yapar.
Petrolün daha verimli olması açısında yeni geliştirmeler ve çeşitli metotlar uygular.
Petrol ve doğalgazın nakil işlemleri için çalışmaları yürütür.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri Nerede Çalışır?
Türkiye’de petrol ve doğalgaz üretimi için yeterli rezerve bulunamadığı için bu mühendislik dalı için elverişli bir çalışma ortamı bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’deki belli başlı firmalarda iş bulabilmek mümkündür. Bunun dışında ise genellikle yurtdışı tabanlı firmalarda ve yurtdışında iş bulma imkanı daha geniş olacaktır. Bu yüzden de mavi diplomaya sahip üniversitelerden eğitim almaya özen gösterilmelidir. Yani kısaca özetlemek gerekirse bu mühendislik programından mezun olan kişilerin çalışılabileceği yerler şu şekildedir;
Türkiye Petrolleri
Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı
BOTAŞ
Özel Petrol Şirketleri (Yasal olarak Türkiye Petrollerine bağlı olarak hizmet veren)
Yabancı Ülkelerin Petrol Şirketleri