Pazarlama; bir sektörde var olan ürünlerin sınıflandırılması ile başlayıp pazarlanması ile sonuçlanan süreçtir.
Pazarlama birçok türü bulunan ve türüne göre farklı stratejilerin geliştirdiği iktisadi bir etkinliktir. Ekonomi biliminin bir alt dalı olan pazarlama tekniklerinin başında satış ortaklığı ve amaca yönelik pazarlama yer alıyor.
Pazarlama, ürün ve hizmetlerin müşterilere dağıtımında kullanılan reklam ve satış tekniklerini ele alan branştır. Son yıllarda teknolojik gelişmeler ve sosyal medya sitelerinin (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube) kullanımındaki artış pazarlama sektöründe oldukça büyük bir değişime sebep olmuştur. pazarlama şirketleri müşterilere günün her saatinde kolayca erişebilir durumdadır.
Pazarlama Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü
Pazarlama Bölümü, TYT puanı ile alım yapan bir ön lisans bölümüdür. En yüksek puan 287 puan ile İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, en düşük puan ise 172 puan ile Yalova Üniversitesi’ndedir.
4 senelik bölüm ise bir eşit ağırlık bölümüdür. 4 senelik Pazarlama Bölümü; İstanbul Bilgi Üniversitesi,
Akdeniz Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde bulunmaktadır.
Pazarlama Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
Ticari Matematik, Pazarlama İlkeleri, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Doğrudan Pazarlama, Satış Teknikleri
Tüketici Davranışları, Uluslar arası Pazarlama, Pazarlama Bilgi Sistemleri gibi dersler mevcuttur.
Pazarlama Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
Pazarlama bölümü mezunları; Satış Uzmanı, Pazarlama Programcısı, Pazar Araştırmacısı, Dijital Reklam Uzmanı, Sosyal Medya Uzmanı, Sosyal Medya Analisti olarak çalışabilirler.
Pazarlama lisans bölümü ile Ön lisans bölümü arasındaki fark ise kısaca; 4 yıllık pazarlama bölümünden mezun olanlar “uzman” seviyesinde mezuniyete sahip olacakken 2 yıllık ön lisans bölümünden mezun olanlar ara personel olacak şekilde eğitim alırlar.
Çalıştığı şirket tarafından imal edilen ürünlerin en hızlı ve ekonomik yoldan halka arz edilmesini sağlar. Yeni pazarlama teknikleri geliştirerek söz konusu ürünlere olan talebin artmasına yönelik projeler yürütür. Ürünlerin tanıtımını sosyal medyadan yapar. Mail yolu ve telefon ile ilgili kurumlara ulaşarak yeni çıkan ürünlerin tanıtır.