---

Lojistik Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Lojistik; ticari olarak düşünüldüğünde, taleplerinin karşılanmasını bekleyen müşteri, şirket veya kuruluşların gereksinim duydukları ürünlerin üretim noktasından tüketim noktasına aktarılması ve aktarım dahil olmak üzere tüm süreçlerin takip edilmesidir.

Lojistik; Askeri birliklerde silah, cephane, gıda ihtiyaçlarının ve sağlık hizmetlerinin karşılanması, şirketlerde ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi ile ilgili bölümdür.

Lojistik Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü

Lojistik Bölümü TYT puanı ile alım yapan 2 senelik bir ön lisans bölümüdür. En yüksek puan 303 puan ile Beykoz Üniversitesi tam bursludadır, en düşük puan ise 168 puan ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’ndedir.

Lojistik Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?

Tedarik Zinciri Yönetimi, Operasyonel Yönetim, Depolama Yönetimi, Bakım Yönetimi, Üretim Yönetimi, Envanter Yönetimi gibi dersleri mevcuttur.

Lojistik Bölümü Mezunları Hangi Lisans Programlarına Devam Edebilir?

  1. Lojistik Yönetimi,
  2. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği,
  3. Ulaştırma ve Lojistik,
  4. Uluslar arası Lojistik,
  5. Uluslar arası Lojistik ve Taşımacılık,
  6. Uluslar arası Ticaret ve Lojistik Yönetimi.

Lojistik Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?

Lojistik elemanları, genellikle fabrika ve depoları, iş yeri ortamı, araç yükleme-boşaltma alanı gibi açık ve kapalı ortamlarda çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı, yükleme yapılacak araçların fiziksel kontrolü, depolarda mal giriş ve çıkışlarının sistemli bir şekilde sağlanması, belgelerin düzenlenmesi, malların hızlı, güvenli ve zamanında ulaşımının ve müşteri memnuniyetinin sağlanması (Crm) çalışmalarının yapıldığı farklı ortamlardır. Çalışma, ağırlıklı olarak ofis ortamında yapıldığından, ortam lojistik elemanı için rahat ve uygun olup, fabrika sahaları ve depo ortamlarında ise, iş güvenliği kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

  1. Dış ticaret departmanlarında,
  2. Finans departmanlarında,
  3. Lojistik departmanlarında,
  4. İthalat ve ihracat firmalarında,
  5. Dağıtım sektörü,
  6. Depolama sektörü,
  7. Gümrükleme sektörü,
  8. Uluslararası taşımacılık sektörlerinde iş bulabilme imkanlarına sahiptirler.
DİĞER HABERLER