---

İş Makineleri Operatörlüğü Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Maden, inşaat ve petrol sektörlerinde kullanılan büyük araçlara iş makinesi denir. İş makinelerinin pek çok türü bulunur. Kazma makineleri, taşıma makineleri, sondaj makineleri, asfalt makineleri, orman iş makineleri ve tarım makineleri iş makinelerinin türlerindendir. Farklı türü modeli bulunsa da iş makinesi denilince akla ilk gelenler; kamyon, dozer, forklift, greyder, ekskavatör ve vinçler. Bu iş makinelerini kullananlara iş makinesi operatörü denir.

İş makinesi operatörü olabilmek için bazı şartları taşımak gerekir. 18 yaşından büyük olmak, bu makineleri kullanmaya engel teşkil edecek sağlık probleminin olmaması gibi. Ayrıca G sınıfı ehliyet sahibi olmak da zorunludur. Ehliyet Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslardan alınabilir.

Pek çok büyük projede; başarılı olmak için iş makinelerini kullanmak mecburiyettir. İş makineleri de araçlarda maliyeti yüksek araçlardır. Bu sebeple kullanımında ve bakımında iyi yetişmiş donanımlı personelin çalışması araçların ömrünü uzatacaktır.

Türkiye’nin iş makineleri sektöründe Çin ve Hindistan’da sonra en çok büyüyen ülke olması da sektördeki kalifiye personel ihtiyacının göstergesidir. Sektörün büyümesi bu alanda yetişmiş elemana duyulan ihtiyacı da artıracaktır. Bu ihtiyacı karşılamak için ön lisans düzeyinde eğitim verilmektedir.

İş Makineleri Operatörlüğü bölümü donanımlı teknikerler yetiştir. İş makineleri operatörlüğü programı bu araçların üretiminden, kullanımına, bakım ve onarımında ihtiyaç duyulan eğitimli insan gücünün karşılanmasında önemli bir yere sahiptir.

İş Makineleri Operatörlüğü Taban Puanları ve Puan Türü

İş Makineleri Operatörlüğü Bölümü TYT puanı ile alım yapan bir ön lisans bölümüdür. En yüksek 213.525 puan, 1.250.839 sıralama ile Dokuz Eylül Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük ise 192.235 puan, 1.559.502 sıralama ile Samsun Üniversitesi alım yapmıştır.

İş Makineleri Operatörlüğü Ders İçerikleri

Bilgi ve İletişim Teknolojisi

Teknik Resim

Motor Teknolojisi

İş Makinelerine Giriş

Yakıtlar ve Yağlar

Bilgisayar Destekli Çizim

Dizel Motor Teknolojisi

Vinçler

Forkliftler

Hidrolik-Pnömatik

Otomotiv Elektriği ve Elektroniği

Güç Aktarma Organları

Kazıyıcılar

Yükleyiciler

İş Makineleri Operatörlüğü

Hasar Analizi

Servis Donanımları

İş Makineleri Operatörlüğü Mezunları İş İmkanları Nelerdir?

İnşaat başta olmak üzere pek çok sektöre hizmet veren iş makineleri sektörünün (hali hazırda yapılan ve yapılacak olan projelerle birlikte) yılda 15 bin operatöre ve binlerce teknik elemana ihtiyaç duyacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda iş makineleri sektörü geçeceği olan sektörlerdendir. Mezunlarının çalışabileceği iş alanları da geniştir.

DİĞER HABERLER