Teknoloji çağının en önemli unsurlarından bir tanesi de depolanan anlamlı verilerdir. Genel anlamda bu tür çalışmalarda “Big data” ismi ortaya çıkar ki bu kavram aslında istatistiklere gebe bir kavramdır. Çünkü sağlıklı sonuçları elde etmek için, birilerinin bu hesaplamaları bizler için yapması ve sınıflandırması gerekir. İşte burada da istatistik bölümünün önemi ortaya çıkmış olur.
İstatistik; belirli bir alanda ya da konu da veri depolama, bu verileri çözümleme ve yorumlama yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Matematiksel ve uygulamalı istatistik olmak üzere iki alana ayrılır. Matematiksel istatistik sayısal bilgiyi elde etmek ve yorumlamak için istatiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanılır. Olasılık kuramı, deney düzeni, çeşitli analiz yöntemleri geliştirme gibi alanlarda çalışır.
İstatistik Bölümü Taban Puanları ve Puan Türleri Nelerdir?
İstatistik Bölümü SAY puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 450.809 puan, 53.862 sıralama ile ODTÜ alım yapmıştır. En düşük ise 247.309 puan, 438.397 sıralama ile Çukurova Üniversitesi alım yapmıştır.
İstatistik Bölümü Mezunlarının Görev Tanımı Nedir?
İstatistik uzmanının en temel görevi şirketin performans verilerini analiz etmektir. Bunun yanı sıra istatistik uzmanlarının diğer görevleri ise şunlardan oluşur:
Şirkette dönemsel (günlük, haftalık, aylık) raporlar hazırlamak ve bunlar üzerinde çıkarımlarda bulunmak,
Bu raporları üst yöneticilerle paylaşmak,
Şirket içerisindeki satış ekibini desteklemek,
Şirketteki tüm departmanlar için raporlama ve analiz ihtiyaçlarını karşılamak,
SPSS programını bilmek ve bu programla çalışmaları yürütmek,
Analizler sonucu ortaya çıkarılan tasarımların uyumluluğunu kontrol etmek, test aşamasından geçirmek,
Veri kalitesi için çalışmaları koordineli biçimde yürütmek,
Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek,
Diğer departmanlar ile sürekli iletişim halinde olarak uyumlu bir iş süreci devam ettirmek.
İstatistik Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
İstatistik bölümü; matematiksel kuram ve yöntemlerin kullanıldığı Yöneylem Araştırması, Risk Analizleri, Aktüerya Bilimleri, Kalite Yönetimi, Bilgisayar Bilimleri ve istatistik Bilgi Sistemleri gibi teknik alanlardaki bilgiler ile sosyal ve idari bilimlere ait temel bilgilerin öğrencilere aktarıldığı bölümdür. İstatistik bölümüne ait anabilim dalları; Uygulamalı İstatistik, İstatistik Teorisi, Yöneylem Araştırması, Risk Analizi, Olasılık Teorisi ve Olasılık Süreçleri ve İstatistiksel Bilgi Sistemleridir. İstatistik bölümüne ait başlıca dersler şunlardır:
Olasılık ve İstatistik
Bilgisayar Programlama
Matematik
Lineer Cebir
İstatistik Teorisi
İstatistik Laboratuvarı
Doğrusal Programlama
Örnekleme
Zaman Serileri Analizi
Sayısal Analiz
Çok Değişkenli İstatistik Dağılımlar ve Sonuç Çıkarım
Ölçü ve Olasılık Teorisi
Veri Analizi
İstatistik Bölüm Mezunları Nerelerde Çalışabilir?
İstatistik bölümü mezunlarına yer verilen başlıca kamu kurum ve kuruluşları; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ticaret Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) sayılabilir. Bu kurum ve kuruluşlarda farklı kadro ve pozisyonlarda istatistik mezunları istihdam edilmektedir. Belediyelere de istatistik mezunları çalışabilmektedir. Özellikle belediyelerin su ve doğalgaz idarelerinde mezunlara yer verilmektedir.
İstatistik mezunları özel sektörde ise farklı kadro ve pozisyonlarda çalışabilmektedir. Bankacılık, finans, borsa, aktüerya ve sigortacılık sektörleri en fazla iş imkanı buldukları sektörlerdir. Bilgisayar programcılığı, veri madenciliği, lojistik, farklı sektörlerde hizmet veren firmalarda, bilişim sektöründe ve sosyal medya alanında da istihdam edilmektedir. Bir siyasi parti veya anket şirketinde de istatistik mezunlarına yer verilmektedir. Veri depolaması ve bu verilerin yorumlanmasına ihtiyaç duyulan her sektörde çalışabilecek durumda olan istatistik mezunları, bu sektörlerin ancak belli bir bölümünde iş bulabilmektedir.