---

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

İnsanlığın temel ihtiyaçlarından olan suyun önemi artan insan nüfusu ile birlikte önemini artırmaktadır.

Hidrojeoloji Mühendisliği bölümünün amacı yer altında ve yer üstünde bulunan suların yerinin belirlenmesi ve kullanılması sağlayacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Hidrojeoloji Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylarda aranan başlıca özellikler mühendislik, matematik ve fizik bilimlerine karşı ilgili ve meraklı olması, disiplinli ve sorumluluk sahibi olması, sosyal ve iletişim yeteneğinin kuvvetli olmasıdır.

Nüfus artışına ek olarak iklim değişikliğinin artan baskısı en fazla su kaynakları üzerinde hissedilmektedir. Özellikle, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafi kuşak su kaynaklarının üzerindeki bu baskılardan en fazla etkilenecek ülkeler arasındadır. Suyumuzu her geçen gün etkisini arttıran meteorolojik kuraklık ve insan kaynaklı kalite bozulmaları nedeniyle biraz daha kaybediyoruz. Geleceği su açısından güvence altına almak yaşamsal bir önem taşımaktadır. Türkiye’nin geleceğini belirleyecek olan su kaynaklarının “su güvenliği”mizi sağlayacak şekilde yönetilmesi, yetkin “Hidrojeoloji Mühendislerinin” yetişmesine bağlıdır

Hidrojeoloji Mühendisi, genelde su kaynakları, özelde de yer altı sularının doğadaki oluşumu, hareketi ve farklı doğal/yapay etkilere karşı tepkilerini tanımlayabilecek, su kaynakları sistemlerinin bu etkilere karşı miktar ve kalite açısından davranışlarını kestirebilecek donanıma sahip olarak mezun olmaktadır. Bu hedefe büyük oranda bilgisayar modelleri temelli eğitimle ulaşılmaktadır.

Mezunlarımız, suyun azlığı/yokluğu veya çokluğundan kaynaklanan, içme-kullanma suyu sağlanmasından mühendislik yapıları ve kazı alanlarında susuzlaştırmaya, tarımsal sulama ihtiyacının karşılanmasından ekosistemlerin sürdürülebilirliğine kadar farklı mühendislik problemlerine çözüm arayan geleceğin en parlak mesleğine sahip mühendisler olarak çok farklı sektörlerde görev almaktadırlar.

Su kaynakları ile ilgili sıkıntıların her gün biraz daha ağırlaşması ülkemizde olduğu kadar dünyada da Hidrojeoloji Mühendisliği’ni günümüzün ve geleceğin aranan mesleklerinden birisi haline getirmiştir.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü SAY puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. Türkiye’de sadece Hacettepe Üniversitesi’nde bulunmaktadır. 283. 657 puan, 300.000 sıralama ile alım yapmıştır.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?

Fiziksel Jeoloji, Hidrojeoloji Mühendisliğine Giriş, Akışkanlar Mekaniği, Termodinamik İlkeleri

Hidroloji, Gözenekli Ortam Hidroliği, Strat-Sedimantoloji, Mineraloji, Fiziksel Hidrojeoloji

Hidrojeokimya, İstatistiksel Hidroloji, Saha Jeolojisi, Toprak Mekaniği, Nümerik Analiz

Yer Altı Suyu Mühendisliği, Mühendislik Jeolojisi gibi ders içerikleri mevcuttur.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Mezunları İçin İş Olanakları Nelerdir?

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü mezunu şu iş ve görevleri yapar:

Hidrojeoloji mühendisi

Yer altı suyu mühendisi

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü mezunu şu alanlarda çalışır:

Madenler

Devlet Su İşleri

Maden Tetkik ve arama

Belediyeler

Fen işleri müdürlükleri

Hidrojeoloji Mühendisleri çalıştıkları kurum içerisinde belirlenen projeler içerisinde yer altı veya yer üstünde yer alan suların belirlenmesi ve çıkarılması ana görevleridir. Taşınma ve analiz gibi konularda da yer alırlar.

Hidrojeoloji mühendisleri için kariyer seçenekleri oldukça fazladır. Mezunlar;

Devlet Su İşleri (DSİ),

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü,

Maden Tetkik ve Arama (MTA),

Su Arıtma Tesisleri,

Belediyeler,

Kariyer seçeneklerine sahip olabilirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan seçeneklerden faydalanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek sonuçlar belirleyici olacaktır

DİĞER HABERLER