---

E- ticaret ve Pazarlama Bölümü Nedir? İş Tanımı Nedir?

 

Dijital iletişim, rekabet etmenin her geçen gün zorlaştığı ve pazarlama iletişimine verilen önemin her geçen gün arttığı günümüz şartlarında, kurumlar açısından hedef kitleleri ile iletişimlerinde hız, etkileşim, kolay analiz&raporlama vb. özelliklerinden dolayı alternatif ve etkili bir kanal haline geldi. Dolayısıyla, bu etkili kanalı/iletişimi yönetecek, etkileşim yaratacak, dijital alandaki süreçleri yönetebilecek çalışanlara duyulan ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır.

Sektörün bu alandaki ihtiyacı dijital medya üzerine uzmanlaşıp hizmet veren ajansların sayısını da artırdı. Kurumlar, dijital medya ve pazarlama iletişimleri için ajanslarla çalışmakta ya da kendi içlerinde bu departmanları oluşturmaktadır. Bu durumun sonucunda da kariyer ve iş arama sitelerinde verilen dijital medya, sosyal medya, dijital pazarlama ile ilgili ilanlar da iletişim sektöründe sık rastlanan alanlar haline geldi.

Tüm Dünyada internetin ve dijital teknolojilerinin kullanımın yaygınlaşmasıyla hayatın her alanında olan değişimler iş hayatında ve ticaret dünyasında da kendini göstermiştir. Dijitalleşmeyle beraber eş güdümlü bir şekilde perakende ticaret e-ticarete dönüşmektedir. Dünya çapında perakende satışlar içinde e-ticaretin payı, giderek artmakta ve 2023 yılında %22 oranına ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Günümüzde e-ticaret sektöründe faaliyette bulunan işletmeler, kullanıcıların internet üzerinden ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik teknolojik altyapı faaliyetlerine yatırımda bulunmaktadır. Alışveriş, eğitim, sağlık, banka gibi sıklıkla kullanılan kurumlara, internet altyapıları ile ulaşımın artması şu anda geleceğe yönelik bir teknolojik devrime gidildiğini göstermekte ve hayat koşullarının ve özellikle iş hayatının buna göre tekrardan düzenleneceğinin işaretini vermektedir. COVID-19 küresel salgını ile birlikte dünyada ve ülkemizde dijitale hızlı bir yönelim gerçekleşmiştir. Dijitalleşmenin etkisiyle de kurulan e- ticaret platformlarının pazarda hızla büyüdüğü görülmektedir.

E-ticaret ve Pazarlama Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü

E-ticaret ve Pazarlama Bölümü TYT puanı ile alım yapan bir ön lisans bölümüdür. En yüksek 305.880 puan, 327.487 sıralama ile İstanbul Kültür Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük ise 193.089 puan, 1.549.738 sıralama ile Ostim Teknik Üniversitesi (%50 burslu) alım yapmıştır.

E-ticaret ve Pazarlama Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?

Dijital Reklamcılık,

Sosyal Medya,

Pazarlama İletişimi,

Dijital Medya ve Popüler Kültür,

Mobil Pazarlama,

Dijital Performans Analiz ve Ölçümleme,

Dijital Okuryazarlık,

Dijital Girişimcilik ve İnovasyon,

Tasarım ve Yaratıcı Düşünce,

Web Uygulama Geliştirme, Arama Motoru Optimizasyonu

Genel Ekonomi

E-Ticarette Temel Kavramlar

Dijital Pazarlama İletişimi ve Stratejileri

İşletme Yönetimi

Lojistik Yönetimi

Pazarlama Yönetimi

Web Tasarım

Mobil Pazarlama

Tedarik Zinciri Yönetimi

Uluslar arası Ticaret

Arama Motoru Optimizasyonu

Elektronik Ticaret

Uluslar arası Pazarlama

E-Ticaret ve Pazarlamada Güncel Konular

Büyük Veri

Proje Yönetimi

Sosyal Medya ve İçerik Pazarlama

E-ticaret ve Pazarlama Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?

E ticaret ve Pazarlama programından mezun olan öğrenciler:

E-ticaretle uğraşan firmalarda

Reklam ve dijital ajanslarında

E-ticaretin yayılma etkisi nedeni ile perakendecilik, finans, lojistik, sağlık, sanayi ve telekomünikasyon vb. gibi çeşitli alanlarda e-ticaret uzmanı, dijital pazarlama uzmanı, sosyal medya uzmanı, içerik ve seo analisti, çoklu kanal (omnichannel) analisti, sosyal medya yöneticisi, mobil reklam yöneticisi olarak çalışabilirler.

DİĞER HABERLER