Arkeoloji, geçmiş insan yaşamı ve faaliyetlerinin maddi kalıntıları üzerine gerçekleştirilmekte olan bilimsel çalışmalara verilen addır. Kelimenin kökeni Yunanca archaia (“eski şeyler”) ve logo (“teori” veya “bilim”) kelimelerine dayanıyor.
Eski çağlardan günümüze dek elde edilen kanıtlar doğrultusunda gerçekleştirilen, geçmişe dair tüm belirsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bir bilim dalıdır. insan yapımı nesnelere insan eserlerini içerir: insanlar tarafından yapılan her şey arkeolojinin ilgi alanına girer. Basit aletlerden karmaşık makinelere, en eski evlerden tapınaklara ve mezarlardan saraylara , katedraller ve piramitler. Arkeolojik çalışmalar; tarih öncesi, eski ve tükenmiş kültürün temel bilgi kaynağıdır.
Arkeoloji, maddi kültürün toparlanması ve analizi yoluyla insan faaliyetinin incelenmesidir.
Arkeoloji, geçmişteki insan ve yaşam faaliyetlerini maddi olarak elde edilen kalıntılar üzerinden değerlendirir. Bu nedenle geçmişten günümüze kadar gelen kanıtlar doğrultusunda eski çağlardaki yaşayışlar gün yüzüne çıkar. Arkeoloji bölümü ise bu alanda çalışacak arkeologlar yetiştirir.
Arkeoloji Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü
Arkeoloji bölümü EA puan türü ile yapan bir bölümdür. 2021 yılında en yüksek 371.106 puan, 24.778 sıralama ile Bilkent Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır. En düşük ise 222.977 puan, 564,847 sıralama ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi alım yapmıştır.
Arkeoloji Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
İngilizce,
Araştırma becerileri,
İnsan evrimi ve dünya prehistoryası,
Sanat ve mimari tarihi,
Uygarlık tarihi,
Türkiye tarihi,
Mezopotamya ve Mısır Arkeolojisi,
Klasik arkeoloji,
Antik felsefe,
Arkeolojik araştırmalar ve planlama,
Müze uygulamaları ve kültürel mirasın korunması
Arkeoloji bölümlerinde öğrencilere İngilizce, araştırma becerileri, uygarlık tarihi, Türkiye tarihi ve antik felsefe gibi dersler anlatılır. Bunun yanı sıra bu bölümde klasik arkeoloji ile sanat ve mimari tarihi de anlatılır.
Arkeoloji Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
Yani tarihte cevapsız kalmış soruların çeşitli bulgulara bakılarak aydınlatılması, ya da daha önceden aydınlatılmış olan tarihin pekiştirilmesi adına gerçekleştirilen türlü çalışmalar arkeologların sorumluluğundadır.
Arkeoloji bölümü mezunları için, tarih boyunca yüzlerce belkide binlerce uygarlığa ev sahipliği yapmış olan, bir o kadar da tarihi olayların yaşandığı Türkiye Cumhuriyeti topraklarında arkeolojik çalışmaya uygun çok fazla alan olduğunu söylemek mümkün. Ülkenin sadece bir bölgesinde değil, her bölgesinde farklı tarihi zenginliklerin bulunduğu gerçektir.
Bunun haricinde arkeoloji mezunları, akademik kariyerlerine devam edebilirler, devlet kurumlarında ilgili bakanlıklarda çalışma alanları bulabilirler ayrıca, almış oldukları tarih eğitimi ile belirli eklentilerle tarih öğretmenliği konusunda da kariyerlerine devam edebilirler.