Antropoloji, geçmişte ve günümüzde insanların, insan davranışlarının ve toplumların bilimsel çalışmasını konu alan akademik bir disiplindir. Antropoloji, insanların, canlı tarihine dair elde edilen bulgular neticesinde (erken hominidler, şempanzeler vb.) primatların incelenmesidir.
Antropoloji bölümü, insan dilini, kültürünü, toplumlarını, biyolojik ve maddi kalıntılarını, primatların biyolojisini ve davranışını ve hatta kendi alışkanlıklarımızı incelerler. Sürekli olarak yeni teknolojiler ve fikirler içeren geniş bir disiplindir.
Antropoloji bölümü oldukça eski çağlardan günümüze kadar gelen, insanların yaşayış biçimleri, kültürleri ve değerlerini inceleyen bir bölümdür. Antropoloji geçmiş çağlarda ki yaşamış ve soyu tükenmiş ya da hala devam etmekte olan canlıların primatlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Yeni teknolojik imkanlar neticesinde çalışmalarını sürdürürler.
Antropoloji Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü
Antropoloji bölümü EA puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 345.765 puan, 142.887 sıralama ile Yeditepe Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır. En düşük ise 203 puan, 984.520 sıralama Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi alım yapmıştır.
Antropoloji Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
Fiziki Antropoloji, Paleoantropoloji, El İzleri Antropolojisi, Primatoloji, Osteometri, Röntgenometri, Fotometri, Evrim ve Evrim Tarihi, Biyometri, İstatistik, Grafik Metotları, Genetik İlkeleri, Irklar, Evrimin Genetik Temelleri, Ekoloji ve Kültür gibi dersler mevcuttur.
Antropoloji Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
Antropoloji mezunlarının bölüm sürecinde seçecekleri bazı bölümler vardır bu bölümlerden seçip ilerleyebilirler. Paleoantropoloji programı, sosyal antropoloji programı, Fizik antropoloji programı öğrencilik aşamasında tercih seçenekleri arasındadır.
Maden Tetkik Arama (MTA), Tabiat Tarihi Müzesi, Doğa Tarihi Müzeleri, Orman Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Teşkilatları, Kültür Bakanlığı ve Teşkilatları, Turizm Bakanlığı ve Teşkilatları, Milli Folklor Enstitüsü, TRT gibi kurumlarda çalışma imkanı bulurlar.
Bu kurumların yanı sıra; orduya giysi ve araç hizmeti veren kuruluşlarda, spor giyim sektöründe sporcu ve asker fizyolojisine uygun giysilerin üretimi konusunda, bunların haricinde araç firmalarında kişilerin beden yapılarına uygun üretimin sağlanması konusunda çalışmalar yapabilirler. Mimari sektöründe, ev dekorasyonunda kullanılmakta olan araç gereçlerin yapımı konusunda da danışman olarak yer alabilirler.
Devlet kurumlarında istihdam sağlayabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek sonuç oldukça önemlidir.