Adli bilimler, ceza ve bilim üzerine gerçekleştirilen incelemeleri konu alan bir akademik disiplinin adıdır. Bu ana dalda, suçların nasıl yeniden yapılandırılacağını ve kan, DNA, parmak izleri ve diğer kanıtlar gibi fiziksel kanıtların nasıl analiz edileceğini ve bir mahkemede nasıl kullanılacağı öğretilir. Ayrıca, verileri toplamak ve test etmek için birçok laboratuvar aracının nasıl kullanılacağını konusunda da kapsamlı bir eğitim söz konusudur.
Adli bilim alanı, fizik, kimya ve biyoloji de dahil olmak üzere bir dizi bilimsel daldan kaynaklanmaktadır ve odak noktası fiziksel kanıtların tanınması, tanımlanması ve değerlendirilmesi üzerinedir. Cezai ve hukuki delillerle ilgili bilgilere ulaşmak için geniş bir bilim yelpazesi kullandığından yargı sisteminin önemli bir parçası haline gelmiştir.
Adli Bilimler Bölümünün amacı, adli kurumlarda çalışacak personel açığını kapatmak, olay yeri inceleme disiplinini öğrencilerine kazandırmak, adli bilimler alanının gelişimini sağlamaktır.
Adli Bilimler Bölümü Taban Puanları ve Puan Türü
Adli Bilimler SAY puan türü ile alım yapmaktadır. Türkiye’de Üsküdar Üniversitesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Üsküdar Üniversitesi’ne en son öğrenci 87.053 sıralama, 354.299 puan ile yerleşmiştir. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne en son öğrenci 227.008 sıralama, 271.133 puan ile yerleşmiştir.
Adli Bilimler Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
Adli Biyoloji,
Adli Kimya,
Adli Fizik,
Adli Matematik,
Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri,
Türk Ceza Hukuku ve Ceza Yargılaması,
Adli Bilimlerde İstatistik,
Kriminalistik,
Olay Yeri İnceleme,
Adli Tıp,
ve bunlara ek olarak seçmeli olacak olan birçok dersten sorumlu olacaklardır. Derslerin haricinde bir de laboratuvar koşullarına hakimiyetin sağlanması adına “Adli Bilimler Laboratuvar Stajı” başlığı altında iki yarıyılı kapsayan bir staj da öğrencilerin sorumlulukları arasındadır.
Adli Bilimler Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nelerdir?
Adli Bilimler Bölümü mezunları şu iş ve görevleri gerçekleştirir:
Adli bilimler uzmanı
Olay yeri inceleme uzmanı
Adli Bilimler Bölümü Mezunları aşağıdaki alanlarda çalışabilir:
Kriminal Araştırma ve Teknik İncelemeler Eğitim Şube Müdürlüğü (KATEM),
Araştırma Geliştirme Şube Müdürlüğü,
Olay Yeri İnceleme ve Kim Tespit Müdürlüğü,
Narkotik Şube,
İnterpol Şube
Adli Bilimler Bölümü Okumanın Gerektireceği Özellikler
Adli Bilimler Bölümü okumak için gereken özellikler şunlardır:
Soğukkanlı olmak,
Objektif olmak,
Herhangi bir psikolojik rahatsızlığa sahip olmamak,
Adli işlerde çalışmak isteyen kişilerin olaylara karşı soğukkanlı olması gerekmektedir. Herhangi bir adli olay yaşaması durumunda kişilerin mutlaka tarafsız bir yaklaşım sergilemesi gerekmektedir. Kişilerin sağlıklı bir psikolojiye sahip olması son derece önemlidir.
Adalet sisteminde ihtiyaç duyulan delillerin elde edilmesi için başvurulan bilimsel yöntemlerin geliştirilmesi ve uygulanması mezunların görevidir.
Adli Bilimler lisans programından mezun olan uzmanlar almış oldukları kapsamlı eğitim neticesinde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan;
Merkez Teşkilatı Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı Müdürlüklerinde,
Kriminal Araştırma ve Teknik İncelemeler Eğitim Şube Müdürlüğü (KATEM),
Araştırma Geliştirme Şube Müdürlüğü,
Güven Timleri Şube Müdürlüğü Madde Kullanımı ile Mücadele Büro Amirliği,
Olay Yeri İnceleme Ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü,
Narkotik Şube Müdürlüğü,
İnterpol Şube Müdürlüğü
gibi adli bilimlere ihtiyaç duyulan ve bu alanda çalışmalar yapan resmi kuruluşlarda istihdam imkanı bulabilirler.
Devlet kurumları haricinde bu bölüm mezunları kendi kişisel araştırma şirketlerini de açabilirler ve devlet kurumlarına özellikle sağlıklı veri sağlamak adına çalışmalar gerçekleştirebilirler.