Acil Yardım ve Afet Yönetimi tüm dünya ülkeleri için önemli konular arasında bulunmaktadır. Devletler yaşanan veya yaşanacak afetler için yardım ve çalışma ekiplerine ihtiyaç duyması Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün kurulmasında önemli bir etkendir.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün amacı, afet gerçekleşmeden önce ve sonrasında topluma ve çalışma ekiplerine gerekli bilgilendirmeler yapılmasını sağlayacak, planlamalar oluşturacak, afet anında düzeni sağlayacak kişileri yetiştirmektir.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde lider ruhlu, soğukkanlı, ekip çalışmasında başarılı, planlı ve disiplinli aranan özelliklerin başında gelmektedir.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Puan Türleri Nelerdir?
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü SAY puan türü ile alım yapan bir lisans bölümüdür. En yüksek 275 puan, 324.768 sıralama ile Selçuk Üniversitesi alım yapmıştır. En düşük puan ise 216 puan, 645.049 sıralama ile Girne Amerikan Üniversitesi (tam burslu) alım yapmıştır.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Ders İçerikleri Nelerdir?
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca afet anı, öncesi ve sonrası hakkında detaylı eğitimler sunulmaktadır.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
Arama ve Kurtarma Becerileri, Yönetim ve Organizasyon, Farmakoloji, Acil Servis Araçları Eğitimi, Afet ve Acil Durum Yönetimi, Travma ve Resüsitasyon, Afetlerde Salgın Hastalıklar, Afet ve Acil Durum Planlaması, Afetlerde İnsan Kaynakları Yönetimi, Afet ve Acil Durum Mevzuatı
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı” unvanı verilir.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Mezunları İş Tanımı Nedir?
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü mezunları, almış oldukları eğitim doğrultusunda görev yapmaları gereken tüm durumlarda planlama, organizasyon, malzeme kontrolü, saha çalışmalarının düzenlenmesi gibi birçok sorumlulukları bulunmaktadır.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü mezunları sivil toplum kuruluşları ve devlet başta olmak üzere birçok çalışma alanı bulunmaktadır.
Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.