Yazılım Nedir?
Yazılım; kullandığımız cep telefonları, tablet, bilgisayar vs. her türlü teknolojik ürünün çalışma sistemini belirleyen programlardır.
Kullandığımız bütün programlar, uygulamalar, oyunlar, e-kitaplar, büyük işletim sistemleri de kodlardan ve yazılımlardan oluşur. Teknoloji geliştikçe bu uygulamalar da artmaktadır ve çok daha fazla kişi yazılıma yönelmeye başlamıştır. İhtiyaç da artıyor tabi uygulamalar fazlalaştıkça ve geliştikçe.
Yazılımcı Nedir?
Yazılımcılar tüm bu uygulamaların yaratıcılarıdır. Kodlarla hayatımızı kolaylaştırırlar, uygulamaları yaratır ve çeşitlilik ortaya çıkarırlar.
Üstelik sadece bu uygulamalar değil evimizde kullandığımız buzdolabı, elektronik süpürge gibi eşyaların da çok daha iyi çalışması için kodlar oluştururlar.
Yazılımcı Nasıl Olunur?
Bilgisayar kullanımı ile doğrudan alakalıysanız, bilgisayar ve web uygulamaları geliştirmek hayalinizse mesleğinizi yazılımcı olarak seçebilirsiniz.
Üniversitelerin yönetim bilişim sistemleri, bilgisayar ve programcılık gibi ön lisans bölümlerinde okuyabilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için DGS ile bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümlerine geçiş yaparak lisansa tamamlayabilirsiniz ya da direkt olarak lisans okuyabilirsiniz.
Başka alanlardan yazılımcılığa geçmek de bir yoldur. Özellikle son yıllarda matematik ve fizik alanından çok fazla geçiş vardır. Bilişim sektörüne geçiş yaparsanız eğitim aldıktan ve çeşitli kurslardan sonra yazılımcı olabilirsiniz.
Bu işi freelancer olarak hobi şeklinde yürütmek de bir seçenek. Online kurslar ve sertifikalarla da kendinizi geliştirebilirsiniz.
Peki Bir Yazılımcıda Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
- Öncelikle bir öğrenme alışkanlığı edinmelisiniz. Sürekli bir araştırma, yenilenme, kod geliştirme ve kod oluşturma içinde olmalısınız.
- Teknoloji dilinin Türkçe olmaması sebebiyle özellikle İngilizce konusunda kendinizi çok fazla geliştirmelisiniz, programlara hakim olmanın yolu bundan geçiyor. İngilizce dokümanlarla akademik açıdan da kendinizi çok fazla geliştirebilirsiniz.
- Matematiksel düşünce gücüne sahip olmalısınız ki kod geliştirme ve problem çözme konusunda başarılı olabilin. Kodlar sayılarla içli dışlı olmanız gereken bir dünya gibi. Hesaplama ve analiz yeteneğinizin iyi durumda olması gerekiyor.
- Zamanınızı çok iyi planlamalısınız. Yazılımcıların diğer çalışanlar gibi belirli çalışma saatleri yoktur. Yazılımlardaki problemlerin çözülmesi, tıkanılan noktaların aşılması, güvenlik açıklarının kapatılması, güncellemeler, bakım ve destek gibi konular çalışma sürelerini etkilemektedir.
Yazılımcılar İçin İş Olanakları Nelerdir?
- Test, programcılık
- İş analistleri
- Proje yönetmenliği
- Veri tabanı uzmanlığı
İş alanları teknolojinin gelişmesiyle ve yatırımların artmasıyla çok daha fazla artacaktır.
Yazılım Programları Nelerdir?
Dünyada kullanılan en popüler programlar;
- Java
- PHP
- Python
- Visual Basic
- C++,
- C#
- Perl
- Ruby