---

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Programı Nedir?

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Programı’nın temel amacı; dört yıllık lisans eğitimi boyunca öğrenilen teorik ve uygulamalı bilgileri derinleştirmiş, bilimsel araştırma yapabilmenin temellerini öğrenmiş, klinik bilgileri geliştirerek farklı fizik tedavi ve iyileştirme tekniklerini çok özel olarak uygulayacak duruma gelmiş, mesleki konularda bilgi edinme yollarını, bilgiyi sunmayı, paylaşmayı, üzerinde tartışmayı öğrenmiş, fizik tedavi ve iyileştirme ile ilgili eğitim programlarına katkı verebilen, ulusal ve uluslararası düzeyde uzman fizyoterapistler yetiştirmektir. Doktora programları için bilim insanları yetiştirmekte, ileri düzeyde mesleki uygulamalar yapabilme yetisi kazandırmaktadır.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır.

Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir.

 Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 60 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 60 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir.

Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamında sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar.

Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar Üniversitenin Yabancı Diller bölümünde yabancı dil sınavına alınırlar. İngilizce dilinde yapılan bu sınavda bir adayın başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan alması gerekir. Ancak, ÜDS sınavından en az 50 puan puan almış olan adaylar, yabancı dil sınavından muaf tutulurlar. Yabancı dil sınavını başarı ile geçen adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır.

Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %25’i ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır.

Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programı başarı ile tamamlayan mezunlara “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” alanında yüksek lisans diploması verilmektedir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon tezli yüksek lisans eğitimi programından mezun olmak içim en az 2 yıl, toplam 120 AKTS kredilik  programını başarılı ile tamamlamış olmak veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak.

Program toplam 21 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Yüksek lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur.

Program; Fizyoterapi Rehabilitasyona Özel Değerlendirme Yöntemleri, Spesifik Mobilizasyon ve Manipulasyon Yöntemleri, İleri Elektroterapi, Ileri Kinezyoloji Nörolojik Fizyoterapi Rehabilitasyon, Nöromüsküler Bozukluklar ve Rehabilitasyonu, Ortopedik Fizyoterapi Rehabilitasyon, Halk Sağlığında Rehabilitasyon Uygulamaları, Kas Tonusu Bozukluklarında Rehabilitasyon, Fizyoterapide Ergonomik Prensipler, Geriatrik Rehabilitasyon, Nöroşirurjide Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Pediatrik Rehabilitasyon, Kas İskelet Travmaları Rehabilitasyonu, Koruyucu Fizyoterapi konularında seçmeli dersler içermektedir. “Araştırma Yöntemleri” ve “Seminer” dersleri zorunludur.

Mezunların Çalışma Alanları

1- Yataklı Tedavi Merkezleri (Üniversite, Devlet ve Sigorta Hastaneleri vb…) *Ortopedi ve Travmatoloji, *Nöroloji / Pediatrik Nöroloji, *Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, *Beyin ve Sinir Cerrahisi, *Genel Cerrahi, *Kardiyoloji, *Kalp damar cerrahisi, *Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi, *Çocuk Hastalıkları, *Onkoloji, *Kadın Doğum, *Tüm Yoğun Bakımlar, *Plastik Cerrahi / Yanık Üniteleri, *Romanoloji, *Acil Servis Üniteleri, *Diş Üniteleri*Psikiyatri,*Üroloji, *Kulak-Burun-Boğaz,

2-)Rehabilitasyon Merkezleri / Protez-Ortez Üniteleri

3-)Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

4-)Endüstri Alanları

5-)Okullar

6-)Spor Klüpleri

7-)Huzur Evleri

8-)Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri 9-)Kaplıca Merkezleri

Yüksek lisans eğitimi olan üniversiteler

  1. 1. Marmara Üniversitesi
  2. 7. Dokuz Eylül Üniversitesi
  3. İstanbul Üniversitesi
  4. 8. Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  5. 3. Hacettepe Üniversitesi
  6. 9. Dumlupınar Üniversitesi
  7. 4. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  8. 10. Trakya Üniversitesi.
  9. 5. Pamukkale Üniversitesi
  10. Gazi Üniversitesi
  11. 6. Ahi Evran Üniversitesi
  12. Süleyman Demirel Üniversitesi
DİĞER HABERLER