---

KYK Burs/Kredisine Dair Her Şey

KYK Bursu Nedir?

KYK bursu, devlet tarafından başarılı ve ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine verilen karşılıksız paralardır.

KYK Burs/Kredi Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?

KYK burs/kredi başvuruları genelde Ekim ayının sonunda başlamaktadır. 2022 senesi başvurularının Kasım ayının ilk haftasında başlayacağı tahmin ediliyor. Sizler için takip ediyoruz, başladığı zaman sosyal medya hesaplarımızından duyuracağız.

Başvuru Süreci Nasıl İlerliyor?

Başvurular e-Devlet üzerinden aynı başvuru sayfası üzerinden birlikte yapılmaktadır.

KYK burs ve öğrenim kredisi başvurularında öğrencilerin ve ailelerinin maddi durumu incelenmektedir. Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler KYK’nın sitesinde yayınlanmaktadır. Burs veya kredi tahsis edilen öğrenciler taahhütnamelerini e-Devlet üzerinden mutlaka onaylamaları gerekmektedir.  Taahhütnamesini onaylamayan öğrencilere burs veya kredi verilmez.

KYK Burs/Kredisinden Hangi Durumlarda Fayda Sağlanabilir?

KYK bursundan ikinci öğretim öğrencileri de faydalanabilir fakat Açık öğretim Fakültesi (AÖF) ve uzaktan eğitim öğrencileri KYK burs ve öğrenim kredisinden faydalanamazlar. KYK tarafından burs alan öğrenciye kredi; kredi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir.  Özetle aynı anda hem KYK bursu hem de öğrenim kredisini alamazsınız.

KYK Burs/Kredisi Süresi Ne Kadar Devam Ediyor?

 

En fazla üniversitenizin eğitim süresi kadar burs/kredi alabilirsiniz. Örneğin bölümünüz hazırlık + 4 yılsa en fazla 5 yıl burs/kredi alabilirsiniz.  Ancak burs/krediye başvurduğunuz yıl da önemlidir. Örneğin 4 yıl bir bölümde okuyorsunuz ve KYK burs/kredi başvurusunu 3. sınıfınızda yaptıysanız okulunuz uzasa dahi en fazla 3 ve 4. sınıfta toplam 2 yıl alabilirsiniz.

 

 

KYK Burs/Kredi Devamı İçin Koşullar Nelerdir?

Burs devamı için; ortalamanız 4.00’lük sistemde 2.00’ın altına,  100’lük sistemde 53.33’ün altına düşmemelidir. Aksi takdirde KYK bursunuz öğrenim kredisine dönüşür. İsteğe bağlı hazırlık sınıfında kalmanız durumunda da KYK bursunuz kesilir. Bu sebeple hazırlık sınıfını ciddiye almalısınız çünkü bursunuz kesildikten sonra ilerleyen sınıflarda 4.00 ortalama yapsanız dahi hiçbir şekilde burs alamazsınız. Ancak hazırlık sınıfından kaldıktan sonra yaz okulunda veya yapılan farklı bir hazırlık atlama sınavıyla hazırlığı geçerseniz ve bu durum ekim ayına kadar YÖKSİS kayıtlarında görünürse bursunuz devam eder.

Burs/kredi almakta iken başka bir öğretim programına kayıt yaptıran (ÖSYM, yatay geçiş, dikey geçiş, merkezi yatay geçiş ile) öğrenciler burs/kredi işlemlerinin devamı için; durumlarındaki değişikliği en geç bir ay içinde e-Devlet’ten bildirmelidir.

https://www.turkiye.gov.tr./kyk-kredi-burs-nakil-basvurusu

 

 

KYK Öğrenim Kredisinin Geri Ödenme Süreci Nasıldır?

KYK öğrenim kredisinin geri ödemesi ödeme yapılacağı yılın Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) göre şekillendiği için aldığınızdan daha fazla ödeme yaparsınız. ÜFE faiz değildir.

Mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapmamanız halinde ÜFE’li miktara ek olarak faiz eklenmektedir. Ay ay geri ödeme yapmadığınız takdirde aylık %1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.

KYK Burs/Kredisi İptal Durumunda Nasıl Ödenir?

Herhangi bir sebeple dilediğiniz sınıfta ve dilediğiniz ayda KYK öğrenim kredisini iptal edebilirsiniz. Kredi almaktan vazgeçen öğrenciler, kredi borcunu devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde ödemektedir.

KYK Burs/Kredisi Dışında Devlet Bursu Var Mı?

KYK bursu dışında başvurabileceğiniz devlet bursu Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) bursudur. VGM burs başvuruları genellikle her yıl eylül ayı ortasında başlamakta ve aralık ayı sonunda açıklanmaktadır. Bir öğrenci hem KYK bursu hem de VGM bursu alamaz.

DİĞER HABERLER